Milorad Dodik
0

"Autoputevi su i dalje prioritet RS-u"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da su autoputevi RS dominantan infrastrukturni projekat u RS i da će ostati prioritet broj jedan svih budućih političkih struktura.

Dodik je u petak navečer za OBN televiziju rekao da je za projektovanje trase autoputa Banja Luka - Doboj bilo potrebno godinu dana i da je sa tehničkog aspekta, realizacija tog projekta sada potpuno spremna za fazu izvođenja radova.

Govoreći o nadležnostima BiH, Dodik je rekao da ne spori izvorne dejtonske i prenesene nadležnosti koje se odnose na zajedničke oružane snage i fiskalni sistem. 

"Sud i Tužilaštvo BiH  ilegalno su nametnuti i oni nemaju ustavnu poziciju i nisu stvar dogovora u okviru BiH i za nas nisu legitimni, već mjesto reperkusije prema ljudima iz RS i kao takvi nemaju podršku", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a. 	

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da SNSD nakon izbora formira vlast sa SDP-om BiH, ukoliko te stranke osvoje većinu glasova, Dodik je to kategorično odbacio.

On je istakao da je neminovno da razgovara sa svim ostalim partijama sa sjedištem u Federaciji BiH o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da to sa predsjednikom SDP-om BiH Zlatkom Lagumdžijom ne dolazi u obzir.		

Pojašnjavajući motive kandidovanja za funkciju predsjednika RS, Dodik je rekao da želi prvenstveno da se ta institucija postavi u funkciju odbrane ustavnih pozicija RS i da doprinese reprezentativnoj ulozi te funkcije, koju su ranije narušavali predstavnici međunarodne zajednice. 
On je izrazio nadu da će na toj funkciji ostati dva mandata i da će se u tom periodu stabilizovati prilike u BiH.