BiH
156

Autoceste FBiH: Načelnik Ilidže obustavio eksproprijaciju, Sarajevo izolirano od autoputa

Klix.ba
Postupak javnih nabavki za izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 3B obustavljen je zbog naredbe načelnika Općine Ilidža Senaida Memića o obustavi postupka eksproprijacije, saopćeno je iz Autocesta FBiH. Iz ovog preduzeća upozoravaju da će odgađanjem izgradnje LOT-a 3B doći do otežanog saobraćajnog pristupa autocesti na Koridoru Vc iz pravca Sarajeva.

"Javnom preduzeću Autoceste FBiH je dostavljeno Rješenje o zabrani postupanja u postupku eksproprijacije na Koridoru Vc kojim je načelnik Općine Ilidža svojim službenicima naredio da obustave sve aktivnosti u vezi sa eksproprijacijom nekretnina na trasi Koridora Vc. Tokom postupka eksproprijacije JP Autoceste FBiH je nailazilo ucjenjivanje i nerazumijevanje načelnika Memića koji nije htio da provodi postupak eksproprijacije i uslovljavao dalji rad plaćanjem naknade za zemljište za koje ne postoji zakonska obaveza (plaćanje naknade Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža za zemljište koje je u državnom vlastištvu). Ovim je preduzeće dovedeno u situaciju da ne može završiti postupak ekproprijacije na dijelu Sarajevske zaobilaznice na LOT 3B te okončati postupak ugovaranja na ovoj dionici", saopćeno je iz Autocesta FBiH.

Rješenje je izdato 7. aprila 2014. godine i u njemu se navodi sljedeće:

"Naređuje se Nijazu Aljoviću, pomoćniku Općinskog načelnika u Službi za imovinsko-pravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Ilidža, da obustavi sve aktivnosti po svim zahtjevima i vezi sa eksproprijacijom nekretninama na trasi Koridora Vc do okončanja predmeta kojim se eksproprišu nekretnine vlasnika Zemljoradničke zadruge Ilidža, odnosno određivanja isplate naknade po tom predmetu."

Podsjećaju da je, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, postupak provođenja eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetan u odnosu na druge postupke eksproprijacije.

"Podsjećamo da je dio Sarajevske zaobilaznice LOT 2A koji grade JP Ceste FBiH već godinama u problemima zbog neriješenih imovinskih odnosa i više bankrota izvođača radova na ovoj dionici", kažu iz Autocesta FBiH.

O nastaloj situaciji obaviještena je Vlada Federacije BiH s obzirom da se radi o općem interesu za Federaciju BiH, Federalno pravobranilaštvo i Upravnu inspekciju Federalnog ministarstva pravde. Također, Autoceste FBiH su putem dopisa obavijestile općinskog načelnika da će podići krivičnu prijavu protiv njega ukoliko nastavi sa realizacijom naredbe o obustavi postupka eksproprijacije čime se ugrožava javni interes.

Dio Sarajevske zaobilaznice koji grade JP Autoceste FBiH će biti završeno i pušteno u promet 01. jula ove godine, ali će građanima biti otežan pristup iz grada Sarajeva na autocestu.

Novinari Klix.ba pokušali su danas dobiti izjavu načelnika Memića na optužbe iz JP Autoceste FBiH, ali je on rekao da ne može govoriti u ovom trenutku i potom spustio slušalicu.