BiH
26

Senaid Memić: Nisam ja komunistički sluga i Lagumdžijin hamal

Klix.ba
Senaid Memić (Foto: Oslobođenje)
Senaid Memić (Foto: Oslobođenje)
Nisam ja komunistički sluga ni Lagumdžijin hamal, konstatirao je danas načelnik Ilidže Senaid Memić nakon što je Federalna upravna inspekcije Ministarstva pravde FBiH utvrdila protivzakonito postupanje načelnika Općine Ilidža i uputila naredbu da hitno riješi zahtjeve JP Autoceste FBiH.

Inspekcijskom provjerom spisa, kako je saopćeno, upravni inspektor je utvrdio da su "načelnik Ilidže i nadležna općinska služba grubo prekršili Zakon o upravnom postupku".

"Zulumčari su oni koji misle da silom i ucjenama mogu komunicirati sa demokratski izabranim predstavnicima vlasti na lokalnom nivou. Općinskog načelnika bira narod i ne mogu mu naređivati nikakvi inspektori, kojima naređuje nekakav premijer, da krši zakon", saopćio je danas Memić, te dodao:

"Inspektoru je dato na uvid i isti je utvrdio da je po zahtjevu JP Autocesta FBiH za period od 2011. do 2013. godine Općina na trasi koridora 5C (LOT 3 A 3 B I LOT 2A), uz angažovanje službenika nadležne općinske službe, ukupno obradila, provela postupak i donijela rješenja za 440 predmeta te isto toliko provela posebnih postupka određivanja naknade što je rezultiralo sa više od 400 zaključenih sporazuma o naknadi, što, kad se sve sabere, daje cifru od 800 riješenih postupaka".

Osvrćući se na navode o obustavi eksproprijacije, dodao je da je ona završena u omjeru od 99 posto, te da nije bilo smetnji da JP Autoceste FBiH započnu s izgradnjom, a posebno jer su isti uvedeni u posjed ekspropriranih nekretnina.

"Tačno je, da sam ja kao općinski načelnik naredio da se zastane s preostalim postupcima jer sam insistirao da se zaštiti preostali korisnici nekretnina kao što je Zemljoradnička zadruga Ilidža, jer u istoj radi i od iste zavise desetine porodica. Normalno je da se za uloženo i izgrađeno mora isplatiti naknada po svim važećim zakonima", dodao je.

Ocijenio je da su izjave direktora JP Autocesta FBiH Ensada Karića paušalne, te da pozdravlja najavu podnošenja prijave protiv njega.

Rekao je da je notorna laž da je naredio obustavu eksproprijacije na području Sarajevske zaobilaznice, te tako doveo Grad Sarajevo doveo u saobraćajnu blokadu.

"Svako može na licu mjesta otići i vidjeti da se na području općine Ilidža nesmetano gradi koridor 5C, a ukoliko ova država utvrdi da ja kršim zakon, neka me ukloni. Radije ću podnijeti ostavku nego pristati na ucjene ovakve vrste. Tvrdim da su imenovani, zajedno s njihovom inspekcijom donijeli uredbu da ne plaćaju državnu imovinu, što ne znači da nisu dužni obeštetit one koji su bili korisnici zemljišta i koji su ulagali u zemljište, onih koji su od svojih usta odvajali, a da bi sad došao neko da ih pljačka", dodao je.

Ponovo je naredio općinskim službama da "da ništa po tom pitanju ne rade dok sud ne donese odluku ko je u pravu".

"Posebno napominjem da je Zakonom o eksproprijaciji ostavljena mogućnost da prije bilo kakvog pokretanja postupka kod Općine, JP Autoceste FBiH mogu, i bili su dužni, sporazumjeti se odnosno direktno kupiti, putem ugovora kod notara, predmetne nekretnine od njihovih sadašnjih vlasnika. Neka izvole gospoda to uraditi mimo Općine jer mi nećemo učestvovati u tome, niti da služimo kao izgovor za nemogućnost poštivanja obećanih rokova, izgradnje Koridora 5C, jer je Općina Ilidža riješila 99 posto posla i time ispoštovala zakonski rok eksproprijacije dok JP Autoceste nisu u stanju završiti svoj dio posla. Bilo bi jako korisno pozvati istražne organe da se pozabave njihovim načinom rada", saopćio je danas načelnik Ilidže Senaid Memić.

Naime, prije mjesec dana samovoljnom odlukom načelnika Senaida Memića, saopćeno je danas iz JP Autoceste FBiH, obustavljena je eksproprijacija nekretnina na Sarajevskoj zaobilaznici LOT 3B čime je dovedena u pitanje izgradnja autoceste na Koridoru 5C, koji je projekat od državnog interesa.

Spornom odlukom prekršen je i Zakon o eksproprijaciji koji nalaže da je eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetna u odnosu na druge postupke eksproprijacije, jer se radi o općem interesu za Federaciju BiH.