{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH

F
23.5.2014. u 10:41
16
43
Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH
16
Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH
S obzirom na hitnu potrebu za čistom vodom za piće Austrija će od danas početi s pružanjem podrške BiH sa specijaliziranom Jedinicom za pružanje podrške u slučajevima katastrofe Austrijske savezne vojske koja broji do 75 vojnika, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.
Stručnjaci Austrijske savezne vojske koristit će specijalni uređaj za dobivanje pitke vode. Dnevno proizvoditi 240.000 litara vode za piće, a time se pitkom vodom dnevno može opskrbiti 50.000 osoba, te će osigurati transport do pogođenih područja.

Pripadnici jedinice su stručnjaci za analizu vode, dekontaminaciju i dezinfekciju bunara i spremnika vode. Ovim će dodatno moći podržati aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju opasnosti od epidemije.

Jedinica za pružanje podrške u slučajevima katastrofe dopunjuje aktivnosti timova vatrogasaca i Crvenog križa koji se već nalaze u zemlji, te angažiranih helikoptera u okviru EUFOR-ALTHEA-e.

Austrijska Savezna vlada je već 20. maja ove godine za BiH i Srbiju odobrila jedan milion eura iz Fonda za katastrofe u inostranstvu. Austrijska radio-televizija (ORF) zajedno sa svojim partnerima podržava pomoć u već jedanaestoj akciji "Susjed u nevolji" pod motom "Poplave u jugoistočnoj Evropi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: