BiH
51

Vlada Švicarske povećava pomoć ugroženom području od poplava u BiH

FENA
Vlada Švicarske osigurala je dodatnu finansijsku, materijalnu i ekspertnu pomoć stanovništvu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini.

Švicarski vojni helikopter nastavlja sa opskrbljivanjem najugroženijih područja vodom, hranom i medicinskim potrepštinama, dok je na terenu pojačan specijalni tim stručnjaka sa instrumentima za ispitivanje i prečišćavanje vode za piće.

Da bi osigurali humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu, Vlada Švicarske je osigurala iznos od preko 800.000 KM za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Bosni i Hercegovini je stavljeno na raspolaganje dodatnih 240.00 KM. Pored neophodne humanitarne pomoći Švicarska osigurava dodatnu podršku vladinim institucijama u poplavljenim područjima.

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi švicarski tim od sedam stručnjaka za pitanja voda i zaštite okoliša te jedan stručnjak za pitanja klizišta. Eksperti su na terenu i u toku je ispitivanje stanja kvalitete voda, eventualno ispuštanje štetnih materija iz industrijskih postrojenja oštećenih tokom poplava te ispitivanje stanja klizišta.

Vlada Švicarske ujedno je osigurala dva sistema za distribuciju vode za piće i set za čišćenje bunara koji su postavljeni u Maglaju i Doboju. Sistemom za distribuciju vode može se preraditi voda za piće za najmanje 10.000 ljudi, dok se set za čišćenje bunara koristi za dezinfekciju onečišćenih izvora vode. Fokus angažmana stručnjaka i opreme je očuvanje općeg zdravlja, prvenstveno sprječavanje izbijanja epidemija.

Dvije dodatne mobilne laboratorije za bakteriološka ispitivanja će uskoro biti stavljeni u funkciju. Od 20. maja su dva švicarska vojna helikoptera jedan za drugim pod koordinacijom EUFOR-a angažirani u Bosni i Hercegovini.

Do sada je obavljeno više od 80 letova, prevezeno 105 tona materijala i transportovano oko 150 osoba.

Vlada Švicarske će nastaviti da sarađuje s nacionalnim institucijama i međunarodnom zajednicom u pružanju pomoći stanovništvu poplavljenih područja u skladu s razvojem situacije na terenu. Pored toga, Švicarska će u sklopu svog tekućeg angažmana stajati na raspolaganju BiH i u fazi obnove zemlje, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.