Sastanak ministara u Sarajevu
0

Austrija i Slovenija dale podršku BiH na euroatlantskom putu

SRNA
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa vicekancelarom i federalnim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom i potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Tokom razgovora istaknuta je puna potpora Bosni i Hercegovini na putu ka EU I NATO – u.  Predsjedatelj Bevanda je upoznao ministre sa trenutnom situacijom u BiH. On je istaknuo da je Vijeće ministara BiH u proteklom periodu bilo fokusirano na donošenje proračuna, kao i na usvajanje Zakona o popisu i Zakona o državnoj pomoći i naglasio da ćemo tek njihovom implementacijom biti vjerodostojni. Ovo se također odnosi i na sporazum i dogovor o državnoj imovini  te na implementaciju presude Sejdić – Finci.

Ministri su predsjedatelju Bevandi čestitali na napretku koji je ostvario u proteklom periodu i rekli da je za Evropsku uniju donošenje proračuna, kao i implementacija presude Sejdić-Finci, glavno pitanje.

”Nakon usvajanja proračuna, nama će prioritet biti posvećenost politikama koje će osigurati potporu svih razina  vlasti i kvalitetnu fiskalnu politiku. U ovoj državi dijalog  i uvažavanje nemaju alternative. Potrebno je vratiti se ekonomiji i staviti u funkciju energetske potencijale, te dati priliku privatnom poduzetništvu.”, rekao je predsjedatelj Bevanda tokom današnjeg susreta. (kraj)