BiH
49

Atentat: Prvi dokumentarni film Semira Halilovića

FENA
Nakon svoje treće knjige, političkog trillera "Atentat" koja je u Bosni i Hercegovini objavljena prije nepuna četiri mjeseca i do danas gotovo rasprodata, Semir Halilović nastavlja svoj rad na istoimenom projektu u vidu svog prvog dokumentarnog filma istoimenog naziva.

"Nakon što je publika širom Bosne i Hercegovine gdje sam održavao promocije svoje treće knjige, ali i tamo dokle je dopirao 'Atentat', izrazila razne vrste emocija, iznenađeni količinom informacija i svjedočenja koje su ispisane u ovom dokumentarnom romanu, odlučio sam se posvetiti radu na dokumentarnom filmu istoimenog naziva u kojem bi na sistematičan način, kako sam to učinio i u knjizi, prikazao dokaze, svjedočenja i razne vrste senzacionalnog arhivskog materijala sa kojim su se čitaoci 'Atentata' imali prilike upoznati tokom čitanja knjige i radi kojih su počeli mijenjati svoje uhodane stavove koje su usvojili radi nedostatka dovoljne količine dokumenata, dokaza o proteklom vremenu koje jeste iza nas ali koje nas se i dalje itekako tiče jer rat je gotov ali procesi proistekli iz rata nisu", kazao je za Fenu Semir Halilović.

Film će, kako saznajemo, biti podjeljen u tri dijela od kojih će svaki trajati oko trideset minuta i biće prikazan tri dana za redom. Za "Atentat" govore Sefer Halilović, Muhamed Filipović, Murat Šabanović, Vasvija Vidović, Fahrudin Radončić, Mirsad Kebo i mnoge druge važne ličnosti iz ondašnjeg i današnjeg vremena. Također u ovom dokumentarnom serijalu biće prikazani ekskluzivni video materijali, do sada nedostupni široj javnosti, fotografije ali i prisluškivani razgovori te dokumenti tajnih službi ali i stenogrami o kojima je bh.javnost do sada samo nagađala da li postoje ili ne.

"Serijal obuhvata period od 1991. do 2014. godine. Praktično se bavi podjelom države, nestankom donacija, mrežom KOS-a u RBiH i BiH, političkim ubistvima i djelovanjem tajne službe i njenom spregom sa politikom i mafijom. Ovo je 'Atentat' na sistem radi kojeg naša država pati i koja će ili umrijeti ili će pod njim odumrijeti Bosna i Hercegovina", zaključuje Halilović.

Prikazivanje dokumentarnog serijala "Atentat" biće upriličeno u prvoj sedmici septembra 2014. godine a o tačnom datumu javnost će biti uskoro obaviještena.