BiH
0

Asim Sarajlić: Izborna je godina, bit će žestoke retorike

Piše: J. H.
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asim Sarajlić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, na današnjem 85. Rose-Roth seminaru u Sarajevu govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Sarajlić je, između ostalog, govorio o izazovima unutar naše zemlje u posljednjih osam godina i pada Aprilskog paketa a posebno o situaciji nakon izbora 2010. godine.

On je kazao da na nivou države vlast nije postojala 16 mjeseci, da su HDZ-ovi u kantonima blokirali implementaciju izbornih rezultata, odnosno formiranje Doma naroda u FBiH.

"Očito je da među vladajućim političkim strukturama u BiH nema dovoljno povjerenja da ova zemlja ide naprijed. Želim vjerovati da BiH želi i mora ići naprijed, da li sa nekim novim liderima ili poslije izbora. Alternative nema jer sve blokade i kočnice smo iskusili, kazao je Sarajlić.

On je dodao da ekonomija pada i da je korupcija sve veća.

"Želim da vjerujem da će BiH i sa ovakvim ustavnim okvirom, uz mala poboljšanja, biti dio Evrope i NATO saveza", dodao je on.

O rješavanju pitanja vojne imovine koja je uslov za pristupanje MAP programu NATO-a, Sarajlić je kazao da je ovo "dnevno-političko pitanje".

"Ne možete u svijetu gdje se svi integrišu pokušavati jedan dio teritorije priskrbiti za nekoga. Pitanje vojne imovine je klasično političko pitanje. Ono nije pitanje srpskog naroda. Izborna je godina i bit će žestoke retorike", kazao je Sarajlić

On je na kraju kazao da vjeruje da će se ovakva tehnička pitanja u jednoj boljoj atmosferi i ambijentu brže rješavati.