BiH
2

Rasmussen u Sarajevu razgovarao s predstavnicima političkih stranaka u BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen razgovarao je danas popodne u Sarajevu s predstavnicima političkih stranaka u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ 1990, SNSD-a, PDP-a, SDS-a i SBBBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da su dobili poruku da NATO ostaje privržen ovom regionu „pa i nama u BiH“.

"A jasno je iz naših poruka bilo da mi nismo u ovom trenutnu, iz više razloga, a jedan od njih je svakako i izborna kampanja, u stanju provesti obećanja koja smo dali na prethodnom sastanku šefu NATO-a kako bismo na samitu NATO-a u Velsu 3. i 4. rujna ove godine ponovo aktivirali naš MAP koji je u takvom statusu vizavi vojne imovine", kazao je Čović.

Dodao je da je on, uime HDZ-a BiH, kazao da su vrlo jasno opredijeljeni za euroatlanski projekt kao jedini mogući projekt za BiH, „ali isto tako da sam uvjeren da je mala mogućnost da mi u ovom vremenu bilo što dogovorimo“.

"Uostalom, taj problem smo mogli rješavati zadnje tri-četiri godine", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao novinarima da je jasno bilo, odmah na početku današnjeg sastanka, da nema političke spremnosti unutar BiH "da se stalno ispružena ruka od NATO-a iskoristi u korist BiH" i da ne postoji politička volja da se prije izbora riješi pitanje perspektivne vojne imovine kao preduvjete da pred samit u Velsu BiH dobije velike kontribucije temeljem te odluke.

"Rekao sam da trenutni politički kapaciteti ne jamče, ako se nastavi ovakav proces političkih odnosa i propuštanja prilika, pozitivan rasplet ni nakon izbora, iako su to neki obećali", kazao je Raguž.

Dodao je kako misli da treba doći do čvršćeg partnerstva, interaktivne uloge i NATO-a i unutarnjih struktura da bi BiH iskoristila priliku.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je kazao novinarima da se generalni sekretar pozvao u ovom razgovoru na sporazum od prije godinu i po dana koji je potpisalo šest partija.

"Moja partija ni ja nismo bili na tome i ja sam iskrenog uvjerenja bio da je to što su se tada oni obavezivali, potpisivali, bila gola laž i pokazalo se da jeste. Njega je interesiralo da li je moguće riješiti pitanje vojne imovine do juna, ja sam rekao da nije, jer šta će isti ljudi, koji četiri-pet godina ništa nisu napravili, sada uraditi", kazao je Ivanić.

Dodao je kako misli da neki iskorak u tom pravcu nije realan.

"Vrlo sam jasno rekao stav da mislim da je pozicija, posebno političara iz RS-a, da je bez ulaska Srbije teško govoriti, ustvari nemoguće govoriti o podršci srpskih političara ulasku BiH u NATO, ali da se obaveze iz Akcionog plana trebaju izvršiti", kazao je Ivanić.