{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasmussen u Sarajevu razgovarao s predstavnicima političkih stranaka u BiH

F
21.5.2014. u 18:32
2
31
Rasmussen u Sarajevu razgovarao s predstavnicima političkih stranaka u BiH
2
Rasmussen u Sarajevu razgovarao s predstavnicima političkih stranaka u BiH
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen razgovarao je danas popodne u Sarajevu s predstavnicima političkih stranaka u BiH.
Sastanku su prisustvovali predstavnici SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ 1990, SNSD-a, PDP-a, SDS-a i SBBBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da su dobili poruku da NATO ostaje privržen ovom regionu „pa i nama u BiH“.

"A jasno je iz naših poruka bilo da mi nismo u ovom trenutnu, iz više razloga, a jedan od njih je svakako i izborna kampanja, u stanju provesti obećanja koja smo dali na prethodnom sastanku šefu NATO-a kako bismo na samitu NATO-a u Velsu 3. i 4. rujna ove godine ponovo aktivirali naš MAP koji je u takvom statusu vizavi vojne imovine", kazao je Čović.

Dodao je da je on, uime HDZ-a BiH, kazao da su vrlo jasno opredijeljeni za euroatlanski projekt kao jedini mogući projekt za BiH, „ali isto tako da sam uvjeren da je mala mogućnost da mi u ovom vremenu bilo što dogovorimo“.

"Uostalom, taj problem smo mogli rješavati zadnje tri-četiri godine", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao novinarima da je jasno bilo, odmah na početku današnjeg sastanka, da nema političke spremnosti unutar BiH "da se stalno ispružena ruka od NATO-a iskoristi u korist BiH" i da ne postoji politička volja da se prije izbora riješi pitanje perspektivne vojne imovine kao preduvjete da pred samit u Velsu BiH dobije velike kontribucije temeljem te odluke.

"Rekao sam da trenutni politički kapaciteti ne jamče, ako se nastavi ovakav proces političkih odnosa i propuštanja prilika, pozitivan rasplet ni nakon izbora, iako su to neki obećali", kazao je Raguž.

Dodao je kako misli da treba doći do čvršćeg partnerstva, interaktivne uloge i NATO-a i unutarnjih struktura da bi BiH iskoristila priliku.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je kazao novinarima da se generalni sekretar pozvao u ovom razgovoru na sporazum od prije godinu i po dana koji je potpisalo šest partija.

"Moja partija ni ja nismo bili na tome i ja sam iskrenog uvjerenja bio da je to što su se tada oni obavezivali, potpisivali, bila gola laž i pokazalo se da jeste. Njega je interesiralo da li je moguće riješiti pitanje vojne imovine do juna, ja sam rekao da nije, jer šta će isti ljudi, koji četiri-pet godina ništa nisu napravili, sada uraditi", kazao je Ivanić.

Dodao je kako misli da neki iskorak u tom pravcu nije realan.

"Vrlo sam jasno rekao stav da mislim da je pozicija, posebno političara iz RS-a, da je bez ulaska Srbije teško govoriti, ustvari nemoguće govoriti o podršci srpskih političara ulasku BiH u NATO, ali da se obaveze iz Akcionog plana trebaju izvršiti", kazao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: