BiH
27

Asim Sarajlić: Nema razdora u SDA, nećemo predlagati mandatara za Vladu KS

Piše: E. G.
Asim Sarajlić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Asim Sarajlić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Stranci demokratkse akcije (SDA) danas su potvrdili da neće predlagati mandatara za Vladu Kantona Sarajevo te su odlučno demantovali špekulacije vezane za razdor u stranci u vezi s tim.

Naime, nakon posljednje sjednice Izvršnog odbora SDA KS pojavili su se navodi da je unutar stranke došlo do razdora i svađa, da su jedni htjeli da ta stranka predloži mandatara, dok drugi nisu. U Toj stranci tvrde kako su špekulacije o navodnom radoru unutar stranke djelo onih koji se "boje uvjerljive pobjede i snage SDA na narednim izborima". Negiraju i to da postoji borba za čelnu poziciju u stranci te dodaju da je Sulejman Tihić još uvijek njen predsjednik s kojim se o svemu konsultuju. Pozivaju i da se ne iskorištava njegova bolest u svrhu manipuliranja javnosti.

"U vrlo teškom položaju u kakvom se nalaze građani mi također snosimo dio odgovornosti, ali Muhamed Kozadra čini sve što može da održi fiskalnu stabilnost KS. On uživa puno povjerenje u SDA", kazao je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Pojasnio je da je na sjednici Predsjedništva te stranke donesena odluka da SDA neće predlagati madatara za KS, jer nemaju kapaciteta za to ni u samoj Skupštini KS.

Jasne poruke iz EU

Nakon imenovanja vodećih ljudi u policijskim agencijama BiH, u SDA su još jednom ponovili kako smatraju negativnom to što nema nijednog Bošnjaka na rukovodećoj poziciji u SIPA-i, s obzirom na značaj te agencije.

U ovoj stranci pozdravljaju zaključke sa posljednje sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova EU, a vezano za našu zemlju, te ističu kao pozitivno to što će EU zauzuti drugačiji i intenzivniji pristup spram BiH, a kada je u pitanju put naše zemlje ka članstvu u tu evropsku zajednicu zemalja.

"Izražavamo i zadovoljstvo opredjeljenošću zemalja EU koje nastavljaju podržavati teritorijalni integritet BiH i koji osuđuju neprihvatljive secesionističke retorike u našoj zemlji. Ponovljena je poruka da je BiH država i da samo ona može kao takva ući u EU. BiH je potrebana pojačana Washinktonsko-Briselska inicijativa kako bi se ona pokrenila iz zastoja", kazao je danas novinarima Sarajlić.

Kada je u pitanju provođenje "Sejdić-Finci" u SDA ističu da su uvijek ulagali napore da se to pitanje riješi na dobrobit građana i države te da je "poznato da ima onih koji su pokušali upotrijebiti tu apelaciju za postizanje ciljeva koji se nisu mogli postići ratom".

Sarajlić se dotaknuo i jedne od najpopularnijih tema u proteklih mjeseci, a to je smanjenje plaća. Kazao je da u toj stranci snažno podržavaju smanjenje plaća nosiocima funkcija u vlasti, kao i općenito u javnom sektoru. Osvrnuo se na dešavanja na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma BiH, a vezano za zakonski prijedlog predsjedavajućeg Doma Milorada Živkovića kojim bi trebalo doći do smanjenja plaća.

"Primam 5.200, a trebao bi 2.500 KM"

"Prekjučer smo na sjednici imali tu farsu u vezi s plaćama bh. zvaničnika. Mi smo podnijeli niz inicijativa u pogledu smanjenja plaća i na zakon koji je predložio Živković smo imali tri amandmana, dva su usvojena, a jedan nije prošao, a tiče se utvrđivanja koeficijenata. Predvidjeli smo da najveći koeficijent, odnosno plaću (oko 4.200 KM) imaju članovi Predsjedništva BiH, a da svi ostali imaju manje. Tu smo tretirali i nivoe od općina do entiteta u pogledu određivanja najviše plaće. Plaće zastupnika bi bile oko 3.300 KM, a danas je to u prosjeku 5.000 KM. Kada se vidjelo da smo spremni prihvatiti Živkovićev prijedlog i da ćemo to podržati i bez amandmana koji nam nije podržan, onda je krenula farsa i cjelodnevna sjednica. Oni koji su u medijima zdušno podržavali smanjenje plaća, vidjelo se da to ne žele", smatra Sarajlić.

On je dodao kako je njegova plaća s paušalom oko 5.200 KM te je sam ocijenio da to nije pošteno. Pojasnio je da imaju svoje instrumente u Klubu na osnovu kojih daju dio plaće "stranci i u humanitarne svrhe".

"Ne bi da to bude patetika, da se kao mi odričemo i svi se kao odriču. Ali, kad se treba pred zakonom odreći i donijeti zakon kakav zaslužuju ovi građani, da ja umjesto 5.000 imam 2.500 i da sa svim prinadležnostima nemam više od 3.000 KM, predlagač zakona Živković se ne pojavi na sjednici, a onda kroz Belkića i Majkić proizađe zaključak da se ta tačka skine s dnevnog reda", izjavio je Sarajlić.

On dodaje da je na sjednici iskorištena prilika da se kroz zaključak koji su ponudili Beriz Belkić i Dušanka Majkić ova tačka dnevnog reda odgodi te proslijedi Vijeću ministara da da svoj stav.

"Zapravo svi u Parlamentu znaju da će Vijeće ministara dati negativan stav o tome. SDA će i dalje insistirati da se plaće kroz postojeća zakonska rješenja trebaju smanjiti, odmah", kazao je Sarajlić.

"Oni kojima smo pomogli znaju"

Na naše pitanje zašto se on i ostali SDA kadrovi u strukturama vlasti na svim nivoima u državi sami ne odreknu dijela plaće kad se već toliko zalažu za to i kad već "oni drugi" opstruiraju donošenje zakona, Sarajlić je kazao da se oni i odriču dijela plaće, kao što su i u prethodnom mandatu, misleći na SDA-ove zastupnike u Parlamentu BiH.

"SDA kadrovi nisu tada primali dio plaće i ostavljali su je u budžetu Parlamenta BiH. Sad u ovom mandatu odvajamo 10 posto za Stranku demokratske akcije, za pomoć koju daje generalni sekretar (stranke op. a.), a mi onda kao Klub se dogovorimo da paušal koji primamo od 700 KM odvajamo i dajemo. Oni kojima smo dali i pomogli znaju. No, to nije rješenje, riješenje je zakon. Oni koji su najviše protiv BiH uzimaju po 7.000-8.000 KM od te BiH, idu na put bilo gdje da ih pozovu da predstavljaju BiH i to je žalosno", izjavio je Sarajlić.

No, to je ono što se tiče samo zastupnika SDA u Parlamentu BiH, koji po vlastitom priznanju i dalje imaju ogromne plaće, kao i oni iz drugih stranaka.

Na pitanje novinara imali se on namjeru kandidirati za predsjednika SDA, Sarajlić je to negirao i kazao da neće jer je "timski igrač".