Zastupnik Naše stranke
39

Arnaut: Dok BiH ne uđe u NATO ne treba ni razmišljati o odlasku stranih sudija

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut ocijenio je da sa strankama poput SNSD-a treba izbjegavati koalicije, a ne davati im četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH.

On je rekao da su najave političara iz RS-a o blokadama institucija BiH potpuno neustavne, a posebno uslovljavanje funkcionisanja institucija BiH odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Strane sudije su dejtonska kategorija jednako kao entitetsko glasanje i sve drugo što je u Ustavu BiH. Moj stav je da se o njihovom odlasku ne smije razmišljati sve do ulaska BiH u NATO", kazao je Arnaut.

Ocijenio je da se radi o neustavnim aktivnostima kone zahtijevaju odgovor državnih institucija osvrćući se i na tačku koju je Nebojša Radmanović delegirao na dnevni red Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH, odnosno da se raspravlja o načinu glasanja u ZDPSBiH.

“To je također Ustavom BiH jasno propisano. OHR je 2007. godine insistirao da se riješi i što riješeno u skladu s Ustavom BiH. Radmanović, siguran sam ne slučajno, otvara i ovo pitanje. To je komplet neustavnih aktivnosti”, rekao je Arnaut.

Na pitanje o tome ko treba podnijeti krivične prijave protiv onih kojih vrše državni udar s obzirom na to da je predsjednik VSTV-a BiH izjavio kako će članovi VSTV-a iz RS-a poštivati odluke entitetskih vlasti.

“Ne mogu komentarisati izjave drugih. Trebamo vidjeti sada da li se radi o prijetnji. S obzirom na to koliko je opsežna prijetnja nekoliko institucija ima obavezu da reaguje, uključujući i PSBiH. Ako dođe do kršenja zakona, to je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo, ali ja nisam vidio reakcije nadležnih organa”, kazao je Arnaut.

Kako kaže, sa strankama poput SNSD-a treba izbjegavati koaliciju, a ne davati im četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH.