Bh. delegacija posjetila Ganića
0

Arnaut: "Britanija prepoznala političku igru Srbije"

Piše: Tatjana Sekulić
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Jadranka Negotić danas su po prvi put nakon tri dana uspjeli posjetiti Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se nalazi u zatvoru u Londonu. U posjeti Ganiću su bili također i njegova djeca Emina i Emir Ganić. Također, za 5. mart je zakazano novo saslušanje Ejupa Ganića.

"Nakon niza peripetija uspjeli smo dobiti dozvolu da posjetimo Ejupa Ganića kao i dozvolu da mu u posjetu odu njegova djeca Emina i Emir. Ganić je dobrog zdravstvenog stanja, no moram napomenuti da s obzirom da je bio u potpunoj izolaciji tokom tri dana on uopšte nije znao šta se dešava", kazao je za Sarajevo-x.com Damir Arnaut, pravni savjetnik Harisa Silajdžića.

Arnaut je dodao i to da je Ganić veoma optimističan, te zahvalan na velikoj podršci koju ima kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz dijaspore.

"I Ganić je svjestan toga da se radi o politički motivisanom procesu te da ne postoje nikakve šanse da on bude izručen Srbiji s obzirom da je Haški Tribunal još 2003. godine odlučio da nema nikakvih elemenata krivičnog djela u slučaju Dobrovoljačka. Ipak, sve informacije koje sam mu saopštio za njega su bile novost s obzirom da je on bio u izolaciji i nije znao šta se dešava", naglasio je Arnaut.

"Ganić je veoma ohrabren podrškom koju mu pružaju ljudi iz Bosne i Hercegovine, kao i zbog podrške koju su mu pružili njegovi studenti, a posebno ga ohrabruje činjenica da se Bosna i Hercegovina počela zaista ponašati kao država i stala iza jednog bivšeg člana Predsjedništva", kazao je Arnaut dodajući da su vlasti Velike Britanije prepoznale politički motivisanu igru Srbije, te da se javnost također pobunila zbog čega će Paddy Ashdown član Gorneg doma Parlamenta Velike Britanije danas pokrenuti raspravu o ovom slučaju.

"Veoma je bitno i to što je trenutna vlast prepoznala politički motivisanu igru Srbije i što je sam Gordon Brown odlučio poraditi na pitanju sprječavanja zloupotrebe potjernica", kazao je Arnaut.

On je dodao i to da je uložena žalba na jučerašnju odluku suda Velike Britanije na osnovu koje Ganiću nije dozvoljeno da se brani sa slobode.

Saslušanje Ejupa Ganića pred Višim sudom Velike Britanije zakazano je za petak, 5. mart, kazala je Justice Reportu Emina Ganić.

"O meritumu će se raspravljati 9. marta, a mi smo već sudu podnijeli opsežne dokumente među kojima i one iz 2003. godine kada je Haški Tribunal donio odluku prema kojoj u pogledu Ganića nema elemenata krivične odgovornosti", kazao je Arnaut za Sarajevo-x.com.

U posjeti dr. Ganiću bili su i Emina i Emir Ganić, kojima je također ovo prvi put da vide oca nakon što je u nedjelju pritvoren u Londonu.