Protest podrške Ganiću
0

Okupljanje demonstranata počinje u 12:30 ispred Ekonomije

SRNA
Ejup Ganić (Foto: CIN)
Ejup Ganić (Foto: CIN)
Pred zgradama ambasada Velike Britanije i Srbije u Sarajevu danas će biti održani protesti kao znak podrške uhapšenom članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću - potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Mirno okupljanje pred ambasadama najavljeno je iz Koordinacije boračkih udruženja u FBiH, te Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, čiji je Ganić rektor i profesor, rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Okupljanje demonstranata počet će u 12.30 sati na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Odatle će krenuti prema Ambasadi Velike Britanije.

Neće biti obustave saobraćaja, protest će biti mirno okupljanje boračkih udruženja, i to od 13.00 do 13.30 sati ispred zgrade britanske Ambasade i od 14.00 do 14.30 ispred Ambasade Srbije. Studenti su najavili okupljanje ispred britanske Ambasade od 13.00 do 14.30.

Policija će obezbjeđivati ove skupove, a organizatori upoznati sa svojim obavezama.

   Viši sud u Londonu danas bi trebalo da donese odluku da li će uz kauciju od 200.000 funti osloboditi Ganića uhapšenog u ponedjeljak, 1. marta, po zahtjevu Srbije.

   Kako je potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova BiH, Ganića su posjetili Jadranka Negodić, ambasador BiH u Velikoj Britaniji i Damir Arnaut, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a u posjeti su bila i njegova djeca Emina i Emir Ganić.
   Oni su nakon posjete izjavili da se Ganić dobro osjeća te da je od nedjelje bio u izolaciji jer nije imao informacija u vezi s postupkom koji se protiv njega vodi nakon što je uhapšen u Londonu po zahtjevu o ekstradiciji Srbije.

   Osnovni sud u Londonu u srijedu, 3. marta, odbio je zahtjev za oslobađanje Ganića uz kauciju, obrazloživši da je on osumnjičen za ozbiljno i teško krivično djelo.