BiH
24

Ante Jelavić, zaboravljeni bjegunac i noćna mora bh. pravosuđa

Piše: S. H.
Ante Jelavić (Foto: Arhiv/Dnevni list)
Ante Jelavić (Foto: Arhiv/Dnevni list)
Nakon što su bosanskohercegovačke pravosudne institucije dobile obavijest od nadležnih organa Hrvatske da ta zemlja ne može pružiti međunarodnu pravu pomoć u slučaju Ante Jelavića, njegov advokat Josip Muselimović za Klix.ba je kazao da bi najbolje bilo da Tužilaštvo BiH odustane od tog slučaja.

U septembru 2016. godine BiH je službeno zatražila od Hrvatske da preuzme predmet iz 2004. gdje se optuženi Ante Jelavić tereti za podrivanje vojne i odbrambene moći te za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju "hrvatska samouprava.

Jelavića je Sud BiH 2005. godine nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz Republike Hrvatske namijenjene Hrvatima u BiH, i to po optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje te zlopotrebu položaja i ovlasti.

U trenutku izricanja presude on nije bio u BiH. Potom je Apelaciono vijeće poništilo presudu i naređeno je novo suđenje koje do danas nije održano. Za Jelavićem je raspisana potjernica, a on već godinama živi u Zagrebu.

U Tužilaštvu BiH nisu imali neki konkretan odgovor u slučaju narednih koraka koje planiraju poduzeti, već su samo poručili da će postupiti u skladu sa zakonom. Ipak, sudeći prema reakciji hrvatskih vlasti, Jelavić će i dalje ostati nerješena enigma i noćna mora bh. pravosuđa.

Jelavić je poručio da se ne želi pojaviti pred Sudom BiH.

"U pravosudnom sistemu BiH ne postoji opcija da se sudi u odsustvu okrivljene osobe, tako da je sada nastala pat pozicija. Moj stav je da Tužilaštvo BiH treba preispitati svoju optužnicu i obustaviti krivični postupak", kazao je Muselimović.

Dodaje da su radnje za koje se tereti njegov klijent stare 15 godina i više te da je je postupak protiv Jelavića besmislen.

"Po meni je rješenje sačekati zastaru krivičnog gonjenja ili povući optužnicu", poručuje advokat Muselimović.

Sada je na potezu Tužilaštvo i Sud BiH, koji trebaju pronaći način kako da procesuiraju odbjeglog Jelavića ili da u potpunosti odustanu od slučaja. Ako je suditi prema posljednjim reakcijama hrvatskih vlasti Jelavić će i dalje ostati nerješiva enigma i noćna mora bh. pravosuđa.