Naveed Hussain, UNHCR
0

"Angelina Jolie oduševljena ljepotom BiH, uskoro dolazi ponovo"

Piše: A. Panjeta
Slavna glumica i ambasadorica dobre volje UNHCR-a prilikom prve posjete BiH u aprilu ove godine toliko se oduševila ljepotom vaše zemlje da je odlučila ponovo doći ovdje i snimati film, kazao je novinarima Naveed Hussain, predstavnik UNHCR-a za BiH.
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kako je rečeno na press-konferenciji na kojoj je trebalo biti više detalja o nedavnoj posjeti Angeline Jolie Sarajevu, slavna glumica će uskoro ponovno doći u BiH povodom snimanja filma čija se radnja dešava u ratu, ali koji je ljubavna priča. Na naše pitanje o tome u kojoj će ulozi Angelina biti u realizaciji filma, da li kao glumica, scenarist, reditelj ili producent, Hussain je samo ponovio to da se radi o ljubavnoj priči dvoje ljudi koja se dešava tokom rata, ali da se ne radi ni o kakvom ratnom filmu niti političkoj poruci.

"Više detalja saznat ćete tokom naredne Angelinine posjete o kojoj ću vas obavijestiti dan prije nego dođe", obećao je Hussain.

Na naš upit da li je Jolie obilazeći izbjeglice i izbjegličke kampove u BiH mogla steći dojam da je cijela BiH takva, Hussain je kazao kako su joj predočili mnogo o bh. umjetnosti, kulturi i historiji, ali i da je sama glumica zainteresirana za BiH o kojoj, kaže, u posljednje vrijeme mnogo čita i informira se.

"Želja da vidi kako žive obični ljudi, u koje restorane idu, gdje izlaze", kazao je Hussain.

Novinarima je pojasnio da je i prva u aprilu, ali i nedavna posjeta prilikom koje se Jolie srela sa članovima Predsjedništva BiH imale veliki značaj na podizanje svijesti o činjenici da toliko godina nakon rata u BiH i dalje ima 113.000 raseljenih lica, od kojih je njih 7.000 u kolektivnim centrima.

"Radio sam ovdje tokom rata četiri godine, i kada sam otišao, nisam vjerovao da ću 2010. ponovno vidjeti izbjeglice. To je problem o kojem treba govoriti, ali i koji treba riješiti. Za njega su odgovorni lideri sa svih strana, i bitno je da im se skrene pažnja na problem izbjeglica kako revidirana strategija o povratku ne bi samo ostala na papiru, već kako bi se i realizovala", kazao je Hussain.