{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie želi promovisati BiH kao centar edukacije

S
21.8.2010. u 14:37
21.8.2010. u 17:08
0
314
Angelina Jolie želi promovisati BiH kao centar edukacije
0
Zgrada Predsjedništva BiH danas je bila centar medijskog interesovanja jer je poznata holivudska glumica i ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie tu održala odvojene sastanke sa predsjedavajućim Harisom Silajdžićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.
Jolie je iskazala poseban interes za unaprijeđenje održivog povratka u našoj zemlji, te je sa Silajdžićem razgovarala o nabavci sušara, hladnjača, motokultivatora, plastenika i druge opreme povratničkim porodicama.

Govoreći o činjenici da je u proteklom ratu raseljen veliki broj stanovništva iz BiH, Jolie je izjavila:

"Iako se posljedice takve tragedije ne mogu otkloniti, imamo odgovornost da učinimo sve što je u našoj moći da umanjimo njihovu bol, tako što ćemo pomoći onima kojima je pomoć neophodna. Time doprinosimo prevazilaženju razlika i izgradnji bolje budućnosti za sve ljude u ovoj zemlji".

Jolie je spomenula i usvajanje revidirane Strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja se bavi pitanjima raseljenih, i istaknula potrebu za njenom brzom realizacijom.

"Nadam se da će uskoro biti preduzeti konkretni koraci koji će umnogome poboljšati živote raseljenih ljudi. Političke vođe su postigle kompromis da bi došli do ovog trenutka. Sada je potrebna brza akcija", kazala je ona.

Silajdžić i Jolie su se složili i da je edukacija prioritet za budućnost novih generacija Bosne i Hercegovine. Silajdžić je iznio ideju da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu edukacioni centar koji će privući hiljade studenata iz cijelog svijeta. Jolie je iskazala spremnost da se pridruži u promociji ove ideje i da putem zajedničkih prijatelja rade na realizaciji tog projekta.

Na kraju je Silajdžić pozvao glumicu da u oktobru ove godine prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o unaprijeđenju dijaloga među kulturama, koja će se održati u Sarajevu u organizaciji Kuvajtske fondacije Al Babtain, a pod Silajdžićevim pokroviteljstvom.

U razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Komšićem ambasadorica Jolie je govorila o aktivnostima koje namjerava provesti u BiH i tako pomoći raseljenima te ojačati ujedinjenje i obrazovanje.

Komšić je izrazio uvjerenje da će i kroz njene aktivnosti doći do realizacije konkretnih projekata. Na kraju, u vrlo ugodnoj atmosferi, razgovarali su o budućem projektu američke glumice - snimanju filma koji će se dijelom realizirati i u našoj zemlji, saopćeno je iz pres-službe Predsjedništva BiH.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain je istaknuo da je posjeta Angeline Jolie dio UNHCR-ove dugogodišnje posvećenosti okončanju raseljenja u Bosni i Hercegovini te da je uslijedila nakon drugih posjeta visokih dužnosnika, uključujuci i njenu prethodnu posjetu te posjetu visokog komesara UN-a za izbjeglice Antonia Guterresa (Antonio Gutereš).

Jolie je izrazila svoju radost što je ponovno u BiH, kao i to da se unaprijed raduje skorom povratku u region i nastavku svoga rada tokom predstojećih mjeseci, saopćeno je iz UNHCR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: