{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angela Merkel će tražiti od Vučića da se distancira od Dodika

27.8.2014. u 13:01
82
144
Angela Merkel će tražiti od Vučića da se distancira od Dodika
82
Angela Merkel će tražiti od Vučića da se distancira od Dodika
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Berlin će tražiti od premijera Srbije, Alaksandra Vučića, da se distancira od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, “kao najeksponiranijeg protivnika zapadne politike u BiH”.
Konferencija posvećena zapadnom Balkanu, organizirana na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, prvenstveno će za baviti razvojem ekonomske saradnje i pokretanjem velikih infrastrukturnih projekata od interesa za cijelu regiju, no razmatrat će i neke otvorene političke teme i mehanizme za prevladavanje neriješenih problema između balkanskih država.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Predrag Simić, ocjenjuje da Srbiju, pored ovih, u Berlinu očekuje i neke posve specifične teme, poput izbora u BiH.

Simić smatra da će službeni Berlin tražiti od premijera Srbije, Alaksandra Vučića, da se distancira od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao najeksponiranijeg protivnika zapadne politike u BiH.

"Glavna tema bit će izbori u BiH, i udaljavanje od Milorada Dodika kao simbola protivnika zapadne politike u BiH. To se da naslutiti i na osnovu izjava naših zvaničnika da se Srbija neće miješati u izbore u BiH. Ekonomska saradnje s Rusijom bićt će pomenuta načelno i retorički, ali neće biti dodatnih pritisaka", smatra Simić.

Njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Veber izjavio je za beogradski Kurir da Njemačka na konferenciji neće dodatno pritiskati Srbiju u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

"Vjerujem da poslije dvije intenzivne posjete Berlinu premijera Vučića, te nedavne depeše EU premijeru Srbije u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, neće biti dodatnog pritiska”, rekao je Veber.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: