Bakir Izetbegović
0

FOTO / "Analize se podmeću, ispunili smo 50 posto obećanja!"

Piše: A. Panjeta
Kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predstavio je na press konferenciji osnovne crte svoje kampanje, kao i kampanje njegove stranke.
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kandidat Izetbegović na pressici je kazao kako vjeruje da će se rezultati njegove stranke poboljšati u odnosu na one iz 2006. godine, te naglasio da najvećim novijim uspjehom parlamentaraca BiH smatra usvajanje izmjena Zakona o službi u oružanim snagama koju je predlžio Klub poslanika SDA. U svom obraćanju, Izetbegović je kritikovao rad aktuelnog Predsjedništva BiH te se indirektno dotakao i aktuelnog hrvatskog člana Željka Komšića i njegove izjave upućene 2007. premijeru Srbije Vojislavu Koštunici kada mu je poručio da bi "mogao dobiti po prstima" ako se nastavi miješati u BiH.

"Bilo je puno nerada, neaktivnosti, nesloge, disonantnih nastupa u predstavljanju zemlje u inostranstvu. Nerješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kompenzirano je velikim, a praznim riječima, u stilu 'slomit ćemo vam prste'", kazao je Izetbegović. Potcrtao je da ima punu podršku predsjednika SDA Sulejmana Tihića, iako on zbog obaveza nije prisustvovao press konferenciji.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

Što se predstavljene kampanje tiče, povjerena je agenciji Mita, a osim glavnog slogana "Narod zna", među porukama koje ćemo narednih mjesec dana gledati i slušati ni jedna nije u futuru, već se pozivaju na stvari iz prošlosti, za koje je upitno da li samo ova stranka ima zasluge. Među sloganima koji će ići uz fotografije kandidata SDA dominiraće: "Vodili smo odbranu od agresije", "Izborili smo nezavisnost", "Vodili smo reforme za jačanje države", "Približili smo državu EU i NATO".

Govoreći o enormnim primanjima političara, Izetbegović je kazao da četvrtinu prihoda daje u humanitarne svrhe.

"Muslimanima je propisano da daju 2,5 posto zekata, a ja dajem 25 odsto", pojasnio je Izetbegović.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

Kako je nedavno na osnovu prikupljenih javno izrečenih obećanja stranačkih lidera i članova rukovodstava UG "Zašto ne" utvrdilo kako je u posljednje četiri godine ispunjeno tek pet posto obećanog, upitali smo Izetbegovića da li misli da će mu narod povjerovati, s obzirom da je slogan SDA na ovogodišnjim izborima "Narod zna".

"Ta istraživanja nisu tačna i podmetnuta su. Mi smo ispunili 50 posto onoga što smo obećali, trebali su pogledati naše programe i strategije. Mislim da ti rezultati nisu utemeljeni", kazao je Izetbegović.