BiH
34

Ambasadori Rumunije i Francuske u BiH posadili drvo života i prijateljstva u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi i ambasador Rumunije BiH Filip Teodorescu zasadili su danas po jedno drvo lipe u Aleji ambasadora u Sarajevu. Ovo je tradicionalna aktivnost koju organizira Općina Stari Grad, a danas je posađena 136. i 137. lipa.

Ambasador Rumunije zahvalio se na pozivu da učestvuje u ovoj aktivnosti kazavši kako će ovo drvo na simboličan način učvrstiti odnos između Rumunije i BiH.

"Ovo drvo koje sam danas posadio će biti svjedok evropskih integracijA BiH", rekao je ambasador Teodorescu nakon što je posadio lipu.

Ambasadorica Bodonyi zahvalila se načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću na pozivu te na prilici da poput ranijih ambasadora posadi drvo.

"Rečeno mi je da se radi o lipi, lipa je simbol života, a u BiH i simbol prijateljstva, tako da je to za mene jedno posebno zadovoljstvo i iz sveg srca mi je drago što sam posadila takvo drvo kojim ovjekovječujemo prijateljstvo između Francuske i BiH", rekla je Bodonyi.

Ambasadorica Francuske u BiH zahvalila se i na podršci bh. građana i medija koju su pružili tokom nekoliko terorističkih napada koji su se početkom ovog mjeseca dogodili u Parizu.

"Francuzi su bili u šoku, ali život se nastavlja. Francuzi su se ujedinili u jednom velikom maršu, međunarodna zajednica je bila uz nas, predstavnici vlasti iz BiH također i mogu reći da neprijatelj nije uspio u onom što je želio, a to je da nas razdvoji. Ostali smo jedinstveni jer Francuska ima velike vrijednosti", rekla je.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako je stara Aleja ambasadora već popunjena, te da se prelazi na novi dio.

"Stari dio Aleje ambasadora smo završili sa Republikom Francuskom, odnosno gospođom Claire, a nastavljamo sa gospodinom Filipom i počinjemo novi dio Aleje. Posebno želim naglasiti da ćemo već sredinom marta imati sadnice još tri ambasadora, iz Vatikana, Slovačke i trebamo obavijestiti ambasadoricu SAD-a", rekao je Hadžibajrić.