BiH
16

Aleja ambasadora: Nova stabla su podsjetnik na teške zime tokom opsade

Piše: I. P.
Ambasadori Vijeća Evrope i Republike Slovačke danas su u sarajevskoj Aleji ambasadora ceremonijalno zasadili dvije sadnice lipe.
Foto: FENA
Foto: FENA

Riječ je o 139. i 140. lipi u poznatom šetalištu koje je ukrašeno drvoredom ambasadora koji su svoju dužnost obnašali ili obnašaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Inicijativa da postoji nešto poput Aleje ambasadora izuzetno je lijepa i mislim da ona čini grad još ljepšim i promoviše ga u inozemstvu, a nadam se da će u Aleji biti još dosta prostora za nove sadnice", rekao je ambasador Slovačke Jan Pšenica.

On je dodao da njegov čin ipak nije jedini koji može produbiti odnose dvije prijateljske države.

"Nadam se da je ovo način da se prodube odnosi Slovačke i Bosne i Hercegovine, ali postoji mnogo drugih načina i događaja koji poboljšavaju odnose dviju zemalja i ne govorim samo o političkim odnosima. Svake godine ima sve više slovačkih turista koji prolaze kroz ili idu u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Pšenica koji je naglasio da je lično siguran da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiti na snagu iako postoji određeni period za pravne procedure, te će to najvjerovatnije biti u junu.

Podsjećamo, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložit će danas Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za BiH.

Mary Ann Hennessey, ambasadorica Vijeća Evrope, također je izrazila pozitivna očekivanja u vezi sa SSP-om te da će bh. političari iskoristiti ovaj trenutak da državu pomjere bliže Evropi.

"Sadila sam ovo drvo kao zamjenu za ono koje je posječeno da bi porodicama bilo toplo tokom zima za vrijeme opsade Sarajeva, ali najviše od svega zasadila sam ovo drvo kao podsjetnik. Nadam se da mnogi ljudi koji ovdje šetaju drže Sarajevo u srcu, a i ja sam jedna od njih", poručila je Hennessey nakon ceremonije kojoj je prisustvovao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih država trebala je danas zasaditi 141. stablo, ali nije mogla obaviti ceremoniju zbog hitnog putovanja u SAD.