BiH
1

Ambasadori Češke, Kine, Irana i Palestine zasadili lipe u Aleji ambasadora

FENA
(Foto: FENA)
Ambasadori Narodne Republike Kine, Islamske Republike Iran, Palestine i Republike Češke u Bosni i Hercegovini danas su zasadili stabla lipe u Aleji ambasadora.

"Osjećam se počašćenim što sam posadio svoju lipu i smatram je simbolom BiH kao slobodne i demokratske zemlje. Čvrsto vjerujem da dok moja lipa bude rasla, tako će i BiH rasti kao zemlja svjesnih i samouvjerenih građana, koji će zajedno sa ovom lipom ići na putu ka EU", kazao je češki ambasador Jakub Skalnik.

Izrazio je nadu da će proces ulaska BiH u EU neće dugo trajati te da će "ova lipa cvjetati usporedo sa napretkom BiH ka EU“.

Kineski ambasador u BiH Dong Chznfeng je zahvalio načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću na projektu sadnje lipe i smatra da je to vrlo značajan događaj za diplomatski kor u BiH, te naglasio da je "da će lipa ostati u lijepom sjećaju jer ona je simbol prijateljstva između naših naroda i naše dvije zemlje“.

Također je i iranski ambasador Sayed Hossein Rajabi istakao da je u Iranu tradicija poklanjanja zasađenog cvijeća kao simbol prijateljstva.

"Ovo je istovremeno i ukazivanje na značaj očuvanja životne sredine, što daje još veći značaj tradicionalnoj sadnji lipa koju je pokrenula Općina Stari Grad", kazao je ambasador Rajabi.

Ambasador Palestine Rezak N.M. Namoora je zasadio lipu kojom želi izraziti ljubav prema BiH i da ona bude dugotrajna. Pozvao je na mir u Palestini i cijelom svijetu.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je proljetna sadnja lipa završena te da će u oktobru opet krenuti nova sadnja lipa ambasadora.

"Ovdje imamo mali kuriozitet, sada smo prešli na drugu stranu aleje, a tu su Češka, Palestina, Iran i Kina, što je mala simbolika puta svile koji je u davna vremena ovuda išao iz Sarajeva prema dalekom istoku", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Napomenuo da je danas svoju lipu trebao zasaditi i ambasador Ruske Federacije koji je imao neodložne obaveze, ali će on u narednih desetak dana da zasadi svoju lipu.

U Aleji ambasadora, gdje od 2002.godine ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u BiH sade lipe, do sada je zasađeno 148 sadnica.