"Politika je nešto konkretno"
0

Ambasadori pozvali građane da izađu na izbore

SRNA
Ambasadori Danske, Norveške i Švedske u BiH Kirsten Gelan, Jan Bratu i Bose Hedberg pozvali su građane BiH da 3. oktobra izađu na izbore.

Gelan, Bratu i Hedberg poručili su građanima BiH da ne mogu da očekuju promjene ako ne budu izašli na izbore, navodeći kao primjer da na izbore u Skandinaviji izađe više od 75 odsto izbornog tijela.

Oni su naglasili da su izbori prilika za promjene, ali samo ako građani BiH učine svoj dio posla. 		 

Ambasadori su izrazili nadu da će političke partije u BiH moći da sagledaju šire od svojih uskih interesa, od "interesa jedne etničke grupe" na štetu druge i da će napokon shvatiti da je napredak moguć samo saradnjom i kompromisom. 

"Politika je nešto konkretno - ona podrazumijeva razvoj, stvaranje radnih mjesta, poboljšanje sistema obrazovanja i zdravstvene njege, kao i razvoj infrastrukture, transparentnosti u radu i vladavine prava", ističu ambasadori.

U zajedničkoj poruci ambasadori Gelan, Bratu i Hedberg podsjećaju da je zalaganje zemalja Skandinavije za razvoj zapadnog Balkana, a naročito BiH, značajno još iz ratnog perioda. 

Ambasadori podsjećaju da je tokom rata u BiH više od 100 000 ljudi našlo utočište u skandinavskim zemljama i da je većina odlučila da tamo i ostane. 
"U posljednjih petnaestak godina, u bliskoj saradnji sa partnerima iz Evrope i Sjeverne Amerike, kao i drugim međunarodnim partnerima, predstavnici skanavskih zemalja radili su na mnogim projektima da bi potpomogli proces stabilizacije i političko-ekonomski razvoj BiH", navode ambasadori.