Britanija i Njemačka
0

BiH zaslužuje evropsku budućnost, izbori 3. oktobra ključni

FENA
William Hague (Foto: AFP)
William Hague (Foto: AFP)
Bosna i Hercegovina zaslužuje evropsku budućnost, ocijenili su ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Savezne Republike Njemačke William Hague i Guido Westerwelle u zajedničkom tekstu objavljenom danas o Bosni i Hercegovini.

Pošto su opći izbori u BiH zakazani za 3. oktobar od ključnog značaja prema mišljenju ovih diplomata, naglasili su da je na bh. biračima odluka ko će ih voditi i predstavljati zemlju u naredne četiri godine, a što se tiče njihovih zemalja, poručuju da žele raditi s bh. liderima opredijeljenim da zajedno s njima rade na ispunjenju cilja - integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

BH. liderima su, pak, poručili da zatvore knjigu prošlosti i okrenu se prosperitetnoj budućnosti zemlje.

"Naša poruka građanima Bosne i Hercegovine je da su naše zemlje iskrene u želji da vam pomognu i pruže podršku, ali da bi taj proces bio uspješan, trebaju nam lideri čiji je izbor da rade s nama na ispunjenju cilja - integraciji u EU.

Na vama je da pošaljete jasnu poruku političarima koje vi izaberete da očekujete od njih da unaprijede zemlju i dovedu do socijalnih i ekonomskih poboljšanja te da ćete ih ocjenjivati na osnovu postignutih a ne blokiranih reformi.

A naša poruka liderima Bosne i Hercegovine je da trebaju učiniti sve kako bi zatvorili knjigu prošlosti. Za to je potrebna fleksibilnost, kreativnost i spremnost na kompromis te volja da se zajednički radi na pitanjima od državnog interesa.

To traži poduzimanje neophodnih koraka kako bi se zemlja približila EU, kao i preusmjeravanje fokusa s određenih interesa jedne etničke grupe na zajedničke interese zemlje.

Obojica smo ministri vanjskih poslova u koalicijskim vladama u našim zemljama i znamo šta je potrebno da se različitosti ostave po strani i da se surađuje s političkim oponentima kako bi se izgradila bolja budućnost za naše zemlje.

Pozivamo lidere Bosne i Hercegovine da konstruktivno surađuju jedni s drugima kao i sa EU, NATO-om i ostatkom međunarodne zajednice. Bosna i Hercegovina zaslužuje sigurnu i prosperitetnu budućnost u EU. Za to joj treba odlučnost, kompromis i istinsko vodstvo.

Mi ćemo podržati građane Bosne i Hercegovine i raditi s liderima koji su okrenuti ka budućnosti a ne prošlosti. Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu, ali put ka Evropi vodi preko unutrašnjeg dijaloga i jedinstva zemlje“, naveli su britanski i njemački ministar vanjskih poslova u zajedničkom tekstu.

BiH je suverena evropska država smještena u srcu Evrope i njeni građani dijele zajedničku evropsku prošlost. Zaslužuju evropsku budućnost u kojoj će putovati bez viza, prodavati svoje proizvode na tržištu Evropske unije, obrazovati se, zarađivati pristojne plaće i osjećati se sigurno, naveli su još ministri.

Kao primjer sadašnjeg uzora ekonomskog uspjeha i stabilnosti s izvrsnom infrastrukturom, s dobro obrazovanom radnom snagom, najvišim BDP-om po stanovniku u centralnoj Evropi i svim prednostima napredne članice Evropske unije naznačili su Sloveniju.

"Građanima BiH svih etničkih pripadnosti se uskraćuje ista dobrobit. Ne zato što je Evropska unija zatvorila vrata pred nosom ovoj zemlji. EU je konzistentno pokazivala svoju predanost Bosni i Hercegovini tokom protekle decenije političkom podrškom, diplomatskim naporima i finansiranjem projekata s ciljem poboljšanja kapaciteta javnih institucija i jačanja civilnog društva.

Samo instrument EU za pretpristupnu pomoć obezbjeđuje 100 miliona eura za finansiranje projekata u Bosni i Hercegovini svake godine a Privremeni sporazum je omogućio zemlji da ima pristup pogodnostima slobodne trgovine s EU područjem.

Druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Japan i Tursku, imale su ključnu ulogu u osiguravanju da Bosna i Hercegovina dobije međunarodnu podršku potrebnu za ostvarivanje napretka", citat je iz zajedničkog teksta.

Britanski i njemački šef diplomatije primjećuju da BiH izgleda znatno drugačije petnaest godina nakon 'tragičnog konflikta iz devedesetih', ali da ipak još veliki broj građana napušta domovinu u potrazi za poslom i sigurnošću na nekom drugom mjestu.

Kao glavni razlog za ovakvu situaciju naveli su to što politički predstavnici BiH nisu uspjeli da rade u interesu svih građana nego su prioritet dali lokalizmu, nacionalizmu i uskim interesima umjesto dobrobiti svih.

Prevelik broj građana je nezaposlen, nedovoljno novih puteva se gradi i nema dovoljno dobrih škola ili bolnica, navode ministri uz opasku da ništa od toga nije nepromjenjivo.

Bosanci i Hercegovci su talentovani, kreativni i dinamični kao i drugi Evropljani, ali je ipak napredak njihove zemlje prema Evropskoj uniji i NATO članstvu usporen zbog zadrški o ključnim reformskim prioritetima, ističu.

"Iz iskustva u našim zemljama znamo da su strane investicije ključna potpora za uspjeh ekonomije. Zbog toga su izbori 3. oktobra od ključnog značaja", zaključuju šefovi diplomatije Njemačke i Velike Britanije.