|

Inzko: "BiH je 1995. bila na koljenima, danas joj je uspjeh nadohvat ruke"

Inzko: "BiH je 1995. bila na koljenima, danas joj je uspjeh nadohvat ruke"
0
S
Sarajevo-x.com
20.11.2010. u 13:40
33
komentara
0

dijeljenja
Inzko: "BiH je 1995. bila na koljenima, danas joj je uspjeh nadohvat ruke" Valentin Inzko (Foto: AFP)
Povodom 15. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma saopćenjem za medije obratio se i visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko. Kako je istakao, 15 godina nakon Daytona želja građana Bosne i Hercegovine je da mogu sa optimizmom gledati u budućnost. Još jednom je napomenuo da je sada prilika da se politički lideri fokusiraju na stvarne izazove.
"Sada kada su opći izbori iza nas, politika u BiH ima priliku da se konačno odmakne od bučne retorike diskusija koje su vođene tokom kampanje i da se fokusira na stvarne izazove sa kojima se suočavaju građani. Susjedi Bosne i Hercegovine distancirali su se od šovinizma koji je ranije bio prisutan, a koji ne donosi rezultate, i aktivno rade na tome da razviju klimu saradnje iz koje će svaka zemlja u regiji imati koristi", istakao je Inzko.

100.000 godišnje pomoći BiH

Visoki predstavnik u BiH napomenuo je da Evropska unija proaktivno radi na tome da svim zemljama Zapadnog Balkana pomogne da se pripreme za punopravno članstvo i kao dio tih napora EU pruža Bosni i Hercegovini praktičnu podršku i ekonomsku pomoć u vrijednosti od oko 100 miliona eura godišnje.

"Sa nedavnim ukidanjem viza Evropska Unija je izrazila i dobrodošlicu građanima, a time i Bosni i Hercegovini da je dobrodošla u EU kao država. Ne smije se propustiti prilika da se te pozitivne okolnosti maksimalno iskoriste", napomenuo je Inzko.

On je kazao i to da nakon značajnih dostignuća u prvih jedanaest godina nakon Daytona, sada izlazimo iz prilično neproduktivnog četverogodišnjeg perioda u kojem je došlo do pada životnog standarda i povećanja korupcije.

Građani BiH žele u EU

"Niko ne želi da se taj trend nastavi. Građani Bosne i Hercegovine nebrojeno puta su sasvim jasno rekli šta žele - a to je članstvo u Evropskoj uniji. Oni žele zemlju koja funkcionira, a tu funkcionalnost treba jačati, zemlju sa vladavinom prava, zemlju koja svojim građanima omogućava da žive sa dostojanstvom. Građani jasno znaju gdje žele da idu", rekao je Inzko, dodavši da sada predstavnici naroda u BiH, oni koji su izabrani u oktobru, moraju raditi na tome da ih tamo i dovedu.

Ogoroman napredak BiH od 1995. gdoine

U saopćenju se navodi i to da će provedba evropskog programa ekonomskih, socijalnih i ustavnih reformi direktno riješiti glavne izazove sa kojima se suočavaju građani BiH. To znači kraj ekonomske i institucionalne krize i usklađivanje Ustava sa evropskim standardima.

"Neko može upitati: da li je to zaista moguće? Mogu li bosanskohercegovački političari zaista ostvariti napredak? Kako biste našli odgovor na to pitanje, samo pogledajte šta je postignuto u posljednjih petnaest godina", istakao je Inzko nastavivši:

"Krajem 1995. godine, ovo društvo bilo je na koljenima - stotinu hiljada mrtvih i dva miliona ljudi koji su ostali bez domova, razorene zajednice, uništena privreda, traumatizirani ljudi. To nije Bosna i Hercegovina iz 2010."

Kako je kazao visoki predstavnik danas BiH jeste suočena sa stvarnim izazovima - ali postignut je ogroman napredak, a i preostali problemi mogu se riješiti.

Potencijal pretvoriti u stvarnost

"I dok obilježavamo petnaestu godišnjicu Daytona, vidimo zemlju koja ima materijalne i ljudske resurse da ponovo postane ekonomija sa najbržom stopom rasta u Jugoistočnoj Evropi. Vidimo zemlju koja ima resurse da dovede do kraja svoj dugi put do potpune evropske integracije.

Njen potencijal će se pretvoriti u pozitivnu stvarnost ako se političari još jednom usredsrede na rješavanje problema, korektno i otvoreno.

Tokom većeg dijela posljednjih 15 godina, Bosna i Hercegovina je bila uspješna - a bila je uspješna kada su se njeni lideri bavili praktičnim pitanjima konstruktivno i sa iskrenim namjerama. Treba nam još toga. I možemo imati još toga", naglasio je Valentin Inzko.

Političari moraju raditi posao za koji su birani

On je istakao da stranke to mogu uraditi ako formiraju vlade bez odlaganja i ako se daju na posao za koji su birani na izborima.

"Petnaest godina nakon Dejtona, izgledi i potencijali za Bosnu i Hercegovinu su dobri, pogotovo ekonomski. Ali i na političkom polju napredak je moguć, mora biti moguć.

Ova zemlja se nalazi u fazi kada je uspjeh nadohvat ruke. Kad je uspjeh moguć - sa samo malo više dobre političke volje i više poštovanja drugog. A prije svega sa više popšovanja građana i njihovih sudbina, dobrih "običnih ljudi" u Bosni i Hercegovini, koji tvore ogromnu većinu stanovništva", kazao je Inzko, navodi se u saopćenju OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...