{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"

S
12.11.2010. u 14:38
0
62
"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"
0
"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"
Valentin Inzko
Bosna i Hercegovina može se pridružiti ostatku regije i definitivno okrenuti leđa neuspjesima iz perioda stagnacije i krenuti ka periodu reforme i političke suradnje, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, juče u New Yorku, gdje je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio svoj četvrti izvještaj.
Rekao je da, kako se približava 15. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina može da se osvrne na istinska dostignuća - ali da posljednje četiri godine nisu pratile napredak koji je postignut tokom 11 godina koje su im prethodile. Rekao je takođe da razlog za to leži u činjenici da su “nacionalistički programi” počeli prevladavati nad “saradnjom i kompromisom.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU apelovao je da se stavi tačka na “verbalne napade protiv države”, kao i na politiku čiji je cilj spriječiti institucije BiH da služe građanima, posebno u trenutku kada je “ekonomska i socijalna situacija i dalje teška za stotine hiljada ljudi.”

“Izbor pred kojim se Bosna i Hercegovina nalazi nije da li će preživjeti kao država, ili da li će biti podijeljena,” rekao je on. Izbor je “da li će se integrirati i reformirati, i na taj način pridružiti Evropskoj uniji i NATO-u, ili će izabrati stagnaciju i izolaciju.”

Istakao je da “teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine ne mogu biti predmet diskusije” te da “samo Bosna i Hercegovina - kao jedna zemlja - ima budućnost u EU i NATO-u.”

Osim usvajanja reformi čiji je cilj rješavanje ekonomske krize, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da nove vlasti moraju ozbiljno prihvatiti konstatacije date u Izvještaju Evropske komisije o postignutom napretku. Nove vlasti se takođe moraju dogovoriti o ustavnim reformama kojima će se osigurati da Bosna i Hercegovina bude “u potpunosti funkcionalna i održiva, i u stanju da se efikasno nosi sa izazovima euroatlantske integracije.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: