{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"

S
12.11.2010. u 14:38
0
62
"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"
0
"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"
Valentin Inzko
Bosna i Hercegovina može se pridružiti ostatku regije i definitivno okrenuti leđa neuspjesima iz perioda stagnacije i krenuti ka periodu reforme i političke suradnje, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, juče u New Yorku, gdje je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio svoj četvrti izvještaj.
Rekao je da, kako se približava 15. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina može da se osvrne na istinska dostignuća - ali da posljednje četiri godine nisu pratile napredak koji je postignut tokom 11 godina koje su im prethodile. Rekao je takođe da razlog za to leži u činjenici da su “nacionalistički programi” počeli prevladavati nad “saradnjom i kompromisom.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU apelovao je da se stavi tačka na “verbalne napade protiv države”, kao i na politiku čiji je cilj spriječiti institucije BiH da služe građanima, posebno u trenutku kada je “ekonomska i socijalna situacija i dalje teška za stotine hiljada ljudi.”

“Izbor pred kojim se Bosna i Hercegovina nalazi nije da li će preživjeti kao država, ili da li će biti podijeljena,” rekao je on. Izbor je “da li će se integrirati i reformirati, i na taj način pridružiti Evropskoj uniji i NATO-u, ili će izabrati stagnaciju i izolaciju.”

Istakao je da “teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine ne mogu biti predmet diskusije” te da “samo Bosna i Hercegovina - kao jedna zemlja - ima budućnost u EU i NATO-u.”

Osim usvajanja reformi čiji je cilj rješavanje ekonomske krize, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da nove vlasti moraju ozbiljno prihvatiti konstatacije date u Izvještaju Evropske komisije o postignutom napretku. Nove vlasti se takođe moraju dogovoriti o ustavnim reformama kojima će se osigurati da Bosna i Hercegovina bude “u potpunosti funkcionalna i održiva, i u stanju da se efikasno nosi sa izazovima euroatlantske integracije.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: