BiH
12

Ambasador Nedim Makarević: Pakistan bi mogao biti prilika koja je BiH potrebna

Piše: Š. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon prošlomjesečne posjete premijera Pakistana Nawaza Sharifa Bosni i Hercegovini, otvorio se čitav niz pitanja kada je riječ o saradnji i bilateralnim odnosima dviju zemalja. O samoj posjeti pakistanskog premijera našoj zemlji, mogućnostima koje je otvorila, kao i potrebi Ambasade BiH u dalekom Pakistanu, razgovarali smo s ambasadorom BiH u ovoj zemlji Nedimom Makarevićem.

Jedna od prvih stvari koje Makarević ističe jeste zadovoljstvo Nawaza Sharifa koje je izrazio u vezi s posjetom i prijemom u našoj zemlji. Osvrnuo se na medijske napise kojim je predstavljeno upravo suprotno. Naime, nakon posjete pakistanskog premijera počele su kružiti priče kako sam premijer nije adekvatno dočekan.

"Mediji u BiH, kao i 127 medija iz Pakistana koji su izvještavali na engleskom i urdu jeziku o posjeti premijera Sharifa BiH, izvještavali su pohvalno. Pojavio se, međutim, jedan jedini samoprozvani politički analitičar koji je u 15-minutnom govoru na urdu jeziku ismijavao Sharifa i govorio kako nije adekvatno primljen u Sarajevu, što je besmislica koja nije vrijedna pažnje", kazao je Makarević.

Osvrnuo se i na problem samog prijema premijera kojeg u Sarajevu nije dočekao njegov kolega, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

"Takav je bio protokol koji je unaprijed dogovoren. Pismeni ljudi to shvataju. Pa ni Bakira Izetbegovića tokom njegove posjete Pakistanu u oktobru 2012. godine nije dočekao tadašnji predsjednik Pakistana, već ministar transporta. Premijer je bio prezadovoljan posjetom", dodao je Makarević.

Upravo je zbog toga Sharif u Pakistan pozvao Mladena Ivanića, Igora Crnadka i Denisa Zvizdića te se nadaju kako će ove posjete biti realizovane što prije u cilju češćeg posjećivanja i međusobnog upoznavanja između dva različita mentaliteta i kulturološka sklopa.

Problem, međutim, čini vizni režim. Ni sa diplomatskim pasošem državljani BiH ne mogu ući u Pakistan bez vize. Makarević navodi kako je Pakistan već počeo raditi na liberalizaciji viznog režima kako bi omogućio diplomatama, ali i običnim građanima BiH, slobodan ulazak u ovu, više od 4.000 kilometara udaljenu zemlju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osim liberalizacije viznog režima, posjeta premijera Sharifa potaknula je i još nekoliko konkretnih pitanja dviju država. Jedan od njih jeste i sporazum o saradnji protiv terorizma koji nažalost nije potpisan zbog tehničkih problema. Procedure su, navodi Makarević, komplikovane te jednostavno sporazum nije mogao biti potpisan u toliko kratkom roku. Međutim, Makarević garantuje kako polje namijenjeno za potpis na ovom sporazumu neće ostati prazno.

S obzirom na to kako je ovo bila prva posjeta pakistanskog zvaničnika BiH nakon gotovo decenije, dvije zemlje dotakle su se najvažnijeg pitanja, odnosno saradnje na polju trgovine. Pakistan i BiH prijateljske su zemlje, a Pakistanci nas smatraju i dijelom Evrope od ključnog značaja u ekonomskom smislu.

Pakistan je jedna od zemalja koje imaju uspješnu industriju, posebno metalnu, industriju zaštitne opreme, sportske opreme, a pakistanske kompanije imaju i potpisane ugovore sa nekim od najjačih kompanija upravo u području sportske opreme.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Bosna i Hercegovina se i dalje smatra 'poslijeratnom zemljom' te zbog toga ima mnoge pogodnosti kada je riječ o izvozu. Trgovinska razmjena s Pakistanom raste iz godine u godinu i to otvara vrata mnogim industrijama. Stvar je u tome što BiH ima dosta toga za ponuditi, a Pakistan posjeduje sredstva kojima bi mogao otkupljivati", govori Makarević.

Pakistan BiH vidi kao kapiju prema Evropi u koju bi mogao smjestiti svoja postrojenja, zaposliti domaće ljude te na taj način za BiH ostvariti brojne uštede, a sebi donijeti zaradu. Ključni problem Pakistana jesu male kvote za izvoz u EU, a preseljenje određenih postrojenja u BiH rješava upravo ovaj problem.

Makarević navodi primjer industrije metalnih hirurških instrumenata, koja cvjeta u Pakistanu. Pakistan te instrumente izvozi u Njemačku koja ih našoj zemlji prodaje po mnogo višim cijenama. Smatra kako za tim ne bi bilo potrebe te kako bi za obje zemlje bilo i više nego isplativo kada bi na tim proizvodima pisalo "Made in Bosnia", odnosno kada bi se proizvodnja preselila u našu zemlju.