BiH
64

Sharif i Zvizdić: Unaprijediti saradnju BiH i Pakistana na ekonomskom planu

Piše: E. S. H.
Sharif i Zvizdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sharif i Zvizdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Premijer Pakistana Nawaz Sharif je nakon svečanog dočeka ispred zgrade institucija BiH imao sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, na kojem su govorili o odnosima dviju zemalja, saradnji na ekonomskom planu i mogućnosti investiranja u BiH.

Premijer Pakistana je rekao da cijeni napore koji se ulažu u poboljšanje odnosa između njegove zemlje i BiH.

On je rekao da je sa Zvizdićem zaključio da je mnogo toga urađeno kada se govori o unapređenju odnosa između zemalja te da će se uložiti napori u unapređenju saradnje u kontekstu trgovine, obrazovanja i kulture.

Dodao je da je bilo govora i o energetskim pitanjima, a sve u svjetlu energetske krize s kojom se Pakistan suočava. Zaključili su da postoji osnova za saradnju u energetskom sektoru poput hidropotencijala.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Dotakli su se i infrastrukturne saradnje, a kako je kazao premijer Pakistana, zaključeno je da BiH bilježi značajan napredak u drvnoj i tekstilnoj industriji.

On je rekao da Pakistan mora pružiti saradnju BiH u ovom sektoru. Premijer Pakistana kazao je da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da njihovi predstavnici budu na Sajmu poljoprivrede.

Sharif je uputio poziv Zvizdiću da posjeti Pakistan, koji je Zvizdić prihvatio.

Pakistanski premijer rekao je da se raduje daljoj saradnji sa BiH i da je uvjeren kako će investitori s obje strane pronaći i iskoristi mogućnosti koje im se nude.

Istakao je da su u Pakistanu i BiH uspjeli uspostaviti i pravni i institucionalni okvir koji će omogućiti saradnju.

Na kraju je zaključio da je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH razgovarao i o regionalnim i globalnim problemima pri tome mu se zahvaljujući na gostoprimstvu.

"Neka dugo živi prijateljstvo između BiH i Pakistana", rekao je on.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Pakistan je zemlja koja je u proteklom periodu pomogla BiH u različitim oblastima", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s premijerom Pakistana Nawazom Sharifom.

Zvizdić je dodao da je potrebno ojačati bilateralnu saradnju dviju zemalja, ističući kako je danas bilo govora o ekonomskim odnosima zemalja. On je rekao da je u posljednjih 12 mjeseci povećana vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Pakistana koju imaju u planu udvostručiti.

Kako kaže, na današnjem sastanku targetirali su sektore koji bi mogli biti subjekti za ekonomsku saradnju poput poljoprivrede i namjenske industrije.

Istakao je da će uskoro biti i uspostavljena zajednička komisija za odnose s Pakistanom i ona će definisati sektore koji imaju najveće potencijale za saradnju.

Rekao je da će brzo doći i do posjete biznismena iz Pakistana Bosni i Hercegovini.

Danas je potpisan sporazum o ukidanju viza za Pakistan osobama koje posjeduju diplomatske i službene pasoše.