BiH
80

Pakistanski premijer Sharif posjetu Sarajevu ocijenio uspješnom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Muhammad Nawaz Sharif je posjetio Bosnu i Hercegovinu u periodu od 20. do 22.decembra 2016, na poziv dr. Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Nakon povratka u Pakistan Sharif je posjetu ocijenio uspješnom.

Pored razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara na nivou delegacija, Sharif se također susreo sa članovima Predsjedništva, rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine te reis-ul-ulemom Islamske zajednice Husein ef. Kavazovićem.

Tokom razgovora sagledan je čitav spektar bilateralnih odnosa, obje strane su naglasile važnost daljnjeg produbljivanja političkih, trgovinskih i ekonomskih veza, saradnje u oblasti odbrane, međuparlamentarnih odnosa i unapređenja kulturne i obrazovne saradnje. Bosanskohercegovačka strana je iskazala interes da preuzme iskustva koja Pakistan ima u oblasti tekstilne industrije.

Obje strane su se saglasile da je potrebno organizovati posjete vojnih i trgovinskih delegacija. Predsjedavajući Vijeća ministara pozvao je Pakistan da uzme učešće na poljoprivrednom sajmu u Mostaru početkom iduće godine, što je prihvaćeno. Razmijenjena su, također, mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima, ističući zajedničke stavove.

Obje zemlje su se složile da: a) potpišu Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između dvije zemlje što prije; b) održe sastanke drugog kruga pregovora u vezi sa Sporazumom o preferencijalnoj trgovini, Zajedničkoj ekonomskoj komisiji (JEC) i Zajedničkom trgovinskom odboru u 2017. godini; i c) finaliziraju dodatne ugovore u oblastima saradnje u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, droge, kao i saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

Premijer Sharif dr. Denis Zvizdić su se obratili medijima na zajedničkoj konferenciji. Dvojica lidera su također prisustvovala Poslovnom forumu i pozvali su članove Vanjskotrgovinske komore, Agencije za promociju stranih investicija i bosanskohercegovačke poslovne ljude, kao i poduzetnike dviju zemalja da iskoriste mogućnosti koje ove dvije zemlje nude u nekoliko oblasti. Razgovori na nivou delegacija, kao i drugi sastanci, su bili topli, ljubazni i produktivni.