|

Ambasador Moon posjetio sjedište ICMP-a

Ambasador Moon posjetio sjedište ICMP-a
0
F
FENA
24.11.2010. u 17:08
0
komentara
0

dijeljenja
Ambasador Moon posjetio sjedište ICMP-a Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon obišao je danas glavno sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, saopćeno je iz ICMP-a.
U društvu generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, ambasador Moon je u sjedištu ICMP-a informiran o pomoći koju ICMP pruža vladama širom svijeta.

Također je posjetio glavnu laboratoriju u kojoj ICMP vrši izoliranje DNK i genetsko profiliranje uzoraka s posmrtnih ostataka i uzoraka krvi živih članova porodica.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju rad ICMP-a ne samo u zemljama zapadnog Balkana nego i u Iraku. Putem ICMP-evog rada, posebno u Bosni i Hercegovini, identifikovane su dvije trećine osoba nestalih u sukobima 1990-ih godina", izjavio je američki ambasador Moon.

"Uspjeh ICMP-evog djelovanja je bez presedana i predstavlja veliki doprinos miru i stabilnosti u regiji", dodao je on.

Američka vlada pomaže ICMP od 1996. grantovima u iznosu više od 39 miliona dolara za aktivnosti na zapadnom Balkanu. Ovi grantovi su omogućili ICMP-u da održava najuspješniji visokopropusni DNK laboratorijski sistem za identifikaciju osoba nestalih u oružanim sukobima, kršenjima ljudskih prava i prirodnim katastrofama.

"ICMP je počastvovan da se ambasador Moon sastao s nama da bismo razgovarali o napretku u rješavanju pitanja nestalih osoba. Njegova posjeta sjedištu ICMP-a i dugogodišnja pomoć američke vlade radu ICMP-a demonstriraju značaj koji Sjedinjene Američke Države pridaju ovom značajnom pitanju ljudskih prava - izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, i ponovila da "bez američke vlade, danas ne bi bilo ICMP-a".

ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

ICMP je prvi uveo upotrebu DNK tehnologije u masovnu identifikaciju nestalih osoba. Do danas, ICMP je pomogao u naučno utemeljenoj identifikaciji 18.000 osoba, a baza ICMP-a sadrži 150.000 genetskih uzoraka nestalih osoba.

ICMP posjeduje DNK laboratorijski sistem najvećeg kapaciteta na svijetu za identifikaciju nestalih osoba i kao takav postao je centar koji pruža takvu pomoć u cijelom svijetu, ne samo u slučajevima kršenja ljudskih prava nego i u slučajevima prirodnih katastrofa. ICMP je razvio jedinstvenu softversku platformu „fDMS” za upravljanje ovim složenim podacima, koju daje na korištenje vladama.

ICMP daje doprinos institucionalnim reformama i pruža pomoć pravosudnim organima. ICMP radi sa organizacijama civilnog društva, podstiče učešc´e javnosti u svojim aktivnostima i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama.

Skupa s Vijećem ministara BiH, ICMP je suosnivač Instituta za nestale osobe BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.