BiH
0

Ambasador Moon posjetio sjedište ICMP-a

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon obišao je danas glavno sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, saopćeno je iz ICMP-a.

U društvu generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, ambasador Moon je u sjedištu ICMP-a informiran o pomoći koju ICMP pruža vladama širom svijeta.

Također je posjetio glavnu laboratoriju u kojoj ICMP vrši izoliranje DNK i genetsko profiliranje uzoraka s posmrtnih ostataka i uzoraka krvi živih članova porodica.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju rad ICMP-a ne samo u zemljama zapadnog Balkana nego i u Iraku. Putem ICMP-evog rada, posebno u Bosni i Hercegovini, identifikovane su dvije trećine osoba nestalih u sukobima 1990-ih godina", izjavio je američki ambasador Moon.

"Uspjeh ICMP-evog djelovanja je bez presedana i predstavlja veliki doprinos miru i stabilnosti u regiji", dodao je on.

Američka vlada pomaže ICMP od 1996. grantovima u iznosu više od 39 miliona dolara za aktivnosti na zapadnom Balkanu. Ovi grantovi su omogućili ICMP-u da održava najuspješniji visokopropusni DNK laboratorijski sistem za identifikaciju osoba nestalih u oružanim sukobima, kršenjima ljudskih prava i prirodnim katastrofama.

"ICMP je počastvovan da se ambasador Moon sastao s nama da bismo razgovarali o napretku u rješavanju pitanja nestalih osoba. Njegova posjeta sjedištu ICMP-a i dugogodišnja pomoć američke vlade radu ICMP-a demonstriraju značaj koji Sjedinjene Američke Države pridaju ovom značajnom pitanju ljudskih prava - izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, i ponovila da "bez američke vlade, danas ne bi bilo ICMP-a".

ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

ICMP je prvi uveo upotrebu DNK tehnologije u masovnu identifikaciju nestalih osoba. Do danas, ICMP je pomogao u naučno utemeljenoj identifikaciji 18.000 osoba, a baza ICMP-a sadrži 150.000 genetskih uzoraka nestalih osoba.

ICMP posjeduje DNK laboratorijski sistem najvećeg kapaciteta na svijetu za identifikaciju nestalih osoba i kao takav postao je centar koji pruža takvu pomoć u cijelom svijetu, ne samo u slučajevima kršenja ljudskih prava nego i u slučajevima prirodnih katastrofa. ICMP je razvio jedinstvenu softversku platformu „fDMS” za upravljanje ovim složenim podacima, koju daje na korištenje vladama.

ICMP daje doprinos institucionalnim reformama i pruža pomoć pravosudnim organima. ICMP radi sa organizacijama civilnog društva, podstiče učešc´e javnosti u svojim aktivnostima i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama.

Skupa s Vijećem ministara BiH, ICMP je suosnivač Instituta za nestale osobe BiH.