{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pitanje nestalih i dalje neriješen problem globalnih razmjera

F
30.8.2010. u 13:01
0
0
Pitanje nestalih i dalje neriješen problem globalnih razmjera
0
Pitanje nestalih i dalje neriješen problem globalnih razmjera
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) podsjeća na Međunarodni dan nestalih osoba da je pitanje osoba nestalih usljed oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti i drugih kršenja ljudskih prava i dalje neriješen problem globalnih razmjera.
ICMP apelira na države da se pridruže Konvenciji o zaštiti svih osoba od nasilnih nestanaka i da preuzmu odgovornost za pronalazak i identifikaciju nestalih osoba, izgradnju odgovarajućih institucija za traženje nestalih osoba, te poziva na poštivanje prava porodica nestalih, uključujući pravo porodica na informacije o sudbini svojih nestalih srodnika.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger je uz obilježavanje ovog dana naglasila da su "nestale osobe snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona. Oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje.

Problem nestalih osoba doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja koja vrlo često definira krhka društva tek izašla iz sukoba i razdora. Stoga je važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih kao i institucija za provedbu zakona.

Bomberger je dodala da "članovi porodica imaju pravo na informacije o sudbini svojih nestalih, pravo koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnom poveljom o građanskim i političkim pravima, a potvrđeno je i Rezolucijom 7/28 Vijeća za ljudska prava UN-a, te drugim instrumentima kojim se ljudska prava garantuju te međunarodnim humanitarnim pravom za vrijeme trajanja oružanog sukoba“.

U BiH Institut za nestale osobe, Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) danas organiziraju nekoliko događaja kojim će se obilježiti ovaj važni dan.

Kako je saopćeno iz ICMP-a, s dvije trećine pronađenih od oko 30.000 svojih nestalih osoba, BiH daje nadu drugim zemljama da se pitanje nestalih osoba može uspješno rješavati.

BiH je prva zemlja koja je usvojila posebno posvećen Zakon o nestalim osobama, 2004. godine.

"Postoji malo zemalja u svijetu koje nisu zahvaćene problemom nestanaka i nestalih osoba. Neke zemlje, naročito one u regionu zapadnog Balkana, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, preduzele su korake za rješavanje ovog problema. Irak je poduzeo nekoliko smjelih inicijativa u nastojanju da pronađe i do milion svojih nestalih osoba", izjavila je Bomberger.

Pojasnila je da su među tim inicijativama kreiranje zakona o nestalim osobama koji omogućava porodicama nestalih pristup pravima i pogodnostima, uspostavljanje institucija za provedbu zakona kako bi vlasti bile u stanju tragati za nestalim na transparentan, odgovoran i nediskriminatoran način, upotreba savremenih forenzičkih tehnika za traženje i precizno identifikovanje nestalih, kao i bolji angažman tužilaca i sudova kako bi se porodicama nestalih omogućio pristup pravdi.

Inicijativa za komemoraciju ovog međunarodnog dana potekla je od Latinoameričke federacije udruženja zatočenih i nestalih osoba, osnovane 1981. godine u Kostariki.

Nasilni nestanci su se dešavali u cijelom svijetu i još su praksa određenih režima, te u nestabilnim ili ratom zahvaćenim područjima. U skladu sa svojim mandatom, ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

ICMP je prvi uveo upotrebu DNK-tehnologije u masovnu identifikaciju nestalih osoba. Do danas, ICMP je pomogao u naučno-utemeljenoj identifikaciji 18.000 osoba, a baza ICMP-a sadrži 150.000 genetskih uzoraka nestalih osoba iz više od 20 zemalja.

ICMP daje doprinos institucionalnim reformama i pruža pomoć pravosudnim organima. Također, radi s organizacijama civilnog društva, podstiče učešc´e javnosti u svojim aktivnostima i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: