BiH
0

Irački stručnjaci posjetili ICMP

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegacija iračkih stručnjaka koji rade na rješavanju problema osoba nestalih tokom režima Sadama Huseina i tokom oružanih sukoba posjetila je glavno sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete bio je da se istraže načini za uspostavu DNK-identifikacijskog sistema u skladu s najboljim praksama i zakonskim regulativama.

U posjetu ICMP-u stigli su eksperti iz Ministarstva za žrtve i pitanja Anfala, Sudsko-medicinskog instituta Kurdistanske regionalne vlade, Ministarstva za ljudska prava Iraka te Sudsko-medicinskog instituta iz Bagdada.

Učesnici su razgovarali o eventualnim poteškoćama na koje bi se moglo naići pri organizovanju koordinirane aktivnosti na teritoriji cijelog Iraka za pronalazak, ekshumaciju i identifikaciju oko 250 hiljada do milion prijavljenih nestalih osoba.

  • Naš cilj je da za Irak osiguramo najbolje moguće mehanizme za lociranje, ekshumiranje i identificiranje nestalih osoba, te da taj proces bude održiv, tačan i transparentan. U isto vrijeme, bitno je da ovaj proces zadovoljava potrebe porodica nestalih osoba - izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, dodajući da je „Irak pokazao jaku volju da pokrene ovaj proces, za što ima i velike kapacitete.

Ona je kazala da je za napredak u ovom trenutku ključna saradnja između različitih institucija uključenih u ovaj proces.

  • ICMP već koristi svoje kapacitete i stručnjake kako bi pomogao Iraku da riješi ovo bitno pitanje i nadamo se da ćemo nastaviti sa ovom suradnjom - kazala je Bomberger.
  • Za naše kolektivno sjećanje i historiju, koja je velikim dijelom uprljana bolnom prošlošću, vrlo je je važno da Irak dobije održiv i dugoročan sistem za pronalazak i identifikaciju nestalih osoba. Vjerujemo da rad na traženju nestalih osoba, koliko god težak bio, predstavlja važan aspekt u izgradnji demokratskog Iraka - izjavio je jedan od članova delegacije.

Ovo je bila sedma posjeta neke iračke delegacije ICMP-u u Bosni i Hercegovini od 2004. godine. ICMP surađuje sa četirima navedenim institucijama, ali i drugim, na razvoju državne strategije pomoću koje će ministarstva i ove institucije zajednički i simultano vršiti ekshumacije u cijelom Iraku.

Prema tvrdnjama različitih javnih izvora, procjenjuje se da je u Iraku nestalo između 250 hiljada i milion osoba. Osobe su nestajale kao posljedica kršenja ljudskih prava i drugih zločina počinjenih tokom režima Sadama Huseina, kao i dugogodišnjih oružanih sukoba.

Unatoč svakodnevnim problemima i sigurnosnim rizicima, vlada Iraka je preduzela bitne korake u suočavanju sa problemom nestalih osoba. To je podrazumijevalo usvajanje Zakona o zaštiti masovnih grobnica i poduzimanje koraka za razvoj odgovarajuće državne strategije.

Od 2004. godine ICMP pruža pomoć vladi Iraka putem Ministarstva ljudskih prava na rješavanju problema nestalih osoba.

ICMP je u novembru 2008. godine otvorio kancelariju u Bagdadu, a u augustu 2010. godine i kancelariju u Erbilu. ICMP nastoji obezbijediti saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

ICMP je prvi uveo upotrebu DNK-tehnologije u masovnu identifikaciju nestalih osoba i posjeduje DNK-laboratorijski sistem najvećeg kapaciteta na svijetu za tu namjenu.

Zahvaljujući tome, postao je centar koji pruža ovakvu pomoć u cijelom svijetu, ne samo u slučajevima kršenja ljudskih prava, nego i u slučajevima prirodnih nesreća.

ICMP je razvio jedinstvenu softversku platformu „fDMS” za upravljanje ovim složenim podacima, koju daje na korištenje vladama, saopćeno je iz ICMP-a.