BiH
0

Moore posjetio objekte ICMP-a u Tuzli

FENA
Roderick W. Moore (Foto: Arhiv)
Roderick W. Moore (Foto: Arhiv)
Prvi zamjenik visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu ambasador Roderick Moore posjetio je u četvrtak u Tuzli dva objekta Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Moore je u pratnji ICMP-evog šefa operacija Adama Boysa prvo posjetio prostorije Identifikacijskog projekta Podrinje (PIP), koji je oformljen posebno za identifikaciju osoba nestalih s padom Srebrenice 1995. godine i u kome se posmrtni ostaci žrtava obrađuju i čuvaju do konačne identifikacije.

Moore je prisustvovao proceduri tokom koje forenzički eksperti vrše komparaciju antemortem i postmortem podataka, čime pomažu domaćim vlastima u konačnom zaključivanju identifikacije kako bi porodice mogle svoje nastradale ukopati, saopćeno je iz ICMP-a.

Prvi zamjenik visokog predstavnika posjetio je i prostorije Centra za koordinaciju identifikacija (ICD), gdje ICMP prima, procesuira, arhivira i vrši podudaranja između krvnih uzoraka živih srodnika nestalih osoba i koštanih uzoraka ekshumiranih posmrtnih ostataka.

ICMP koštane uzorke prima od vlasti država iz bivše Jugoslavije i ostalih dijelova svijeta. Nakon dodjele jedinstvenog bar koda, kojim se garantira njihova anonimnost, uzorci se prosljeđuju u ICMP-ove laboratorije na DNK analizu. Nakon ekstrakcije, DNK profili se unose u ICMP-ovu bazu i porede s ostalim profilima kako bi se otkrila podudaranja genetskog materijala.

"ICMP je poduzeo izuzetne korake kako bi pomogao zemljama ove regije da riješe hiljade slučajeva nestalih osoba. Ovaj posao je vrlo važan za budućnost BiH, jer bez rješavanja zločina koji su se dogodili porodice nestalih neće dobiti pravdu i pravedan tretman koji zaslužuju. Imajući na umu da trećina nestalih u ratu u BiH još nije pronađena, iznimno je važno da ICMP i Institut za nestale osobe (INO), uz podršku državne i entitetskih vlada, nastave svoj važni posao", kazao je Moore nakon posjete ICMP-u.

Do danas je ICMP pomogao da se na naučnoj osnovi identificira 18.000 nestalih osoba. U njegovoj bazi podataka je 150.000 genetičkih uzoraka koji se odnose na nestale iz više od 20 zemalja.