Da li će se sukob širiti?
73

Ambasador Irana u BiH: Samoodbrana od agresije je legitimno pravo, ako Izrael odgovori uzvratit ćemo jače

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman je opisao razloge za vojni napad Izraela na Iran, da li će doći do širenja rata i šta je poduzeto po tom pitanju.

Ambasador Torkaman je za Klix.ba kazao kako akcija Irana nije bila napad već odgovor na napad.

"Znate da je 1. aprila cionistički režim napao konzulat Ambasade Islamske Republike Iran u Damasku, koji je diplomatski objekat s diplomatskim imunitetom i usmrtio nekoliko iranskih diplomata i vojnih savjetnika koji su boravili u Siriji na službeni poziv sirijske vlade. Veoma je jasno da je bezumni postupak cionističkog režima najeklatantniji primjer kršenja Povelje Ujedinjenih naroda, međunarodnih konvencija, posebice Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961., kao i Njujorške konvencije iz 1973. o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv međunarodno zaštićenih lica, uključujući i diplomatsko osoblje i zbog toga su mnoge zemlje i međunarodne organizacije osudile ovaj postupak pomenutog režima", kazao je Torkaman.

Dodao je da kako je Iran prvo sve pokušao riješiti diplomatski, no da je te planove obustavilo nekoliko zemalja.

"Islamska Republika Iran započela je kombinaciju diplomatskih i međunarodnih mjera odmah nakon ovog napada i putem službenih dopisa upućenih generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, uz potrebno obrazloženje, zatražila hitno i izvanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti, nakon čega je uslijedilo izvanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti. A nakon toga svjedočili smo osudi ovog agresivnog čina cionističkog režima od strane znatnog broja zemalja i međunarodnih organizacija. No, nažalost, nekoliko se zemalja usprotivilo usvajanju izjave osude od strane Vijeća sigurnosti tako da Vijeće sigurnosti, kao tijelo odgovorno za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, praktično nije uspjelo usvojiti izjavu osude bezumnog postupka cionističkog režima. Dvostruki standardi i pristupi podrške cionističkom režimu dodatno će ohrabriti lidere ovog režima da nastave sa svojim zločinima u regiji, uključujući i protiv bespomoćnog palestinskog naroda. U međuvremenu, 120 članica Pokreta nesvrstanih objavile su zajedničku izjavu kojom su osudile spomenuti čin", istakao je Torkaman.

Ambasador Irana je dodao kako se u međunarodnom pravu samoodbrana smatra legitimnom.

"U načelima međunarodnog prava samoodbrana od agresije smatra se legitimnom i kao pravo, a Islamska Republika Iran, koja je proteklih godina uvijek pokazivala stratešku suzdržanost i strpljenje, odlučila je da ovoga puta odgovori na agresiju cionističkog režima i da iskoristi pravo na legitimnu odbranu. Stoga je ova radnja poduzeta kao realizacija inherentnog prava Islamske Republike Iran na samoodbranu, što je jasno navedeno u članu 51. Povelje Ujedinjenih naroda, te kao odgovor na opetovanu vojnu agresiju cionističkog režima, posebice vojni napad ovog režima od 01. aprila 2024. godine, a njena glavna meta je bila zračna baza iz koje su poletjeli avioni cionističkog režima koji su izveli napad na konzulat Irana u Damasku", pojasnio je ambasador Irana.

Kada je riječ o potencijalnom širenju sukoba Torkaman ističe da to Iran ne želi.

"Islamska Republika Iran predana je privrženosti načelima i ciljevima Povelje Ujedinjenih naroda i odlučno će braniti svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalne interese od bilo kakve nezakonite upotrebe sile i agresije. Mi smatramo da je sigurnost regije i susjeda sigurnost Islamske Republike Iran. Naš cilj legitimne odbrane je bio isključivo kažnjavanje agresorskog cionističkog režima i odbrambeni postupci Islamske Republike Iran su samo ciljali vojne baze cionističkog režima štaviše Iran je vodio računa da se ne pričini šteta na spavaonicama vojnika. Mi ne želimo eskalaciju tenzija u regionu", kazao je Torkaman.

Dodaje kako ne postoji namjera za nastavkom sukoba.

"Sada, sa stajališta naše zemlje, odgovor na agresivne akcije cionističkog režima dat je na temelju inherentnih prava. I to je kraj naše akcije i ne postoji namjera za nastavkom napetosti i sukoba, ali ako cionistički režim bude želio ponoviti prvobitne zločine, odgovorit će se primjereno i snažnije. Odbrambeni postupci Islamske Republike Iran nisu pričinili nikakvu štetu nijednom civilnom objektu i nijednom civilu. Dakle, Islamska Republika Iran ne želi širenje opsega rata u regiji. Međutim, prethodne i brojne suzdržanosti Islamske Republike Iran dovele su cionistički režim do pogrešne procjene. Nadam se da će posljednja akcija Irana kao odgovor na zločine cionističkog režima dovesti do tačnijih procjena ovog režima o sebi, regiji i moći odvraćanja Islamske Republike Iran", istakao je Torkaman.

Na pitanje da li je Iran poduzeo mjere da spriječi širenje opsega rata ambasador Irana ističe da je poslata poruka SAD-u.

"Odmah nakon početka legitimnog odgovora Islamske Republike Iran na agresiju cionističkog režima, preko ambasadora Švicarske u Teheranu (zaštitnika američkih interesa) poslana je hitna poruka američkoj administraciji u kojoj je precizirano ''da je iranski odgovor mogao biti mnogo oštriji od ovog što je učinjeno, ali zbog osjetljivih okolnosti u regiji i nezainteresiranosti za širenje sukoba dat je minimalan odgovor. Cilj Irana je kazniti cionistički režim i spriječiti ponavljanje ovakvih zločina i nezakonitih radnji, a u slučaju da cionistički režim izvrši agresivne akcije protiv Islamske Republike Iran ili njenih interesa ili centara u zemlji, odlučnije i puno oštrije će se odgovoriti. I očekuje se da, ako stvarno vjerujete u mir u regiji, spriječite nastavak postupaka ovog režima", kazao je na kraju razgovora Torkaman.

Podsjećamo, navečer 13. aprila Iran je lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu kao odgovor na ono što je nazvao "ponovljenim zločinima" iz Tel Aviva, uključujući napad na konzularni ured iranske ambasade u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko visokopozicioniranih oficira Iranske revolucionarne garde.