Odgovor Vučiću
15

Ambasada Velike Britanije: Odlučno odbacujemo navode o uplitanju u izbore u BiH

Piše: S. H.
Iz Ambasade Velike Britanije u BiH kazali su da odbacuju bilo kakve tvrdnje, insinuacije te direktne i indirektne optužbe da se ta zemlja miješa u izborni proces u BiH i to nakon sinoćnjih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Ujedinjenog Kraljevstva u izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora", kazali su za Klix.ba iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Ovo je odgovor na jučerašnju izjavu Aleksandra Vučića koji je kazao da ima "čvrste dokaze" da se neke zapadne sile miješanju u izbore u BiH, odnosno u RS-u, te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

"Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja sarađivati s lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo da izbori budu slobodni i pravedni koliko god je to moguće, putem podrške posmatračkom timu ODIHR-a i nezavisnim posmatračima u koaliciji 'Pod lupom' te time što smo zajedno sa SAD-om i Norveškom osigurali transparentne glasačke kutije", poručuju iz ambasade.

Vučićevu izjavu sinoć je komentarisao i Milorad Dodik koji je kazao da se neke strane ambasade miješaju u izborni proces u BiH.

"U izbore u BiH se miješa 'Cormackova administracija i Britanska ambasada i pokušavaju na vlasti održati Šarovića i onog sklepanog Mektića", rekao je Dodik.