BiH
16

Ambasada Španije i Jevrejska zajedničkim programima u znak sjećanja na Prvi svjetski rat

FENA
Ambasada Španije u BiH i Jevrejska zajednica BiH učestvovat će u zajedničkom organiziranju triju događaja u Sarajevu koji će biti dio cjelokupnog programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Fondacije "Sarajevo srce Evrope".
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Riječ je o izložbi, koncertu i ljetnoj školi koji će u Sarajevu biti organizirani u junu i julu.

Ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da svi događaji koji povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata budu organizirani imaju za cilj poslati tri poruke - pomirenja, mira i solidarnosti.

"Iako je Španija bila neutralna u toku Prvog svjetskog rata, ipak smo se odlučili na učešće u programu obilježavanja zbog poruka koje ova fondacija želi poslati, ali i zato što je Španija, iza Evropske unije, najveći donator obnove Vijećnice koja će biti centar dešavanja u Sarajevu", naglasila je ona.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Podvukla je da se Španija na saradnju s Jevrejskom zajednicom BiH odlučila jer sa sefardskom zajednicom ima najjače veze, s obzirom na istorijske međusobne spone.

Ambasadorica Španije je najavila da će izložba "Slike izgubljenog svijeta. Fotografije i priče o životu balkanskih Sefarda" biti otvorena 24. juna u Galeriniji Novi hram, a prikazuje način života jevrejskih zajednica u različitim zemljama Balkana krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Drugi događaj - koncert "Tri kulture" bit će održan 25. juna u Domu Oružanih snaga BiH, kada će muzičari kršćanskog, jevrejskog i muslimanskog porijekla Paco Diez, Ido Segal i Wafir S. Gibril izvesti koncert folklorne muzike.

"Svirajući na tradicionalnim instrumentima kao što je arapski laud, darbuka i riqq, izvest će pjesmu pomirenja i mira između tri kulture koje su jednom živjele u harmoniji na Iberijskom poluotoku", istaknula je Errasquin.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Dio godišnje Ljetne škole treći je događaj koji će organizirati Jevrejski historijski institut sa sjedištem u Beču - Centropa, u saradnji s jevrejskom organizacijom La Benevolencijom i Ambasadom Španije u BiH. Više od 95 profesora i akademika koji će učestvovati u školi susrest će se s rukovodiocima različitih humanitarnih organizacija prisutnih tokom opsade u Sarajevu.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci smatra da će ova tri događaja ostaviti dubokog traga na obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata jer će prikazati situaciju u jevrejskoj zajednici ne samo BiH već i Balkana.

"Izložba će donijeti puno fotografija, od kojh su mnoge stare po stotinu godina i više. One pokazuju da ovdje ništa nije od jučer, dok će koncert pokazati da se nekada moglo raditi zajedno i da su u Španiji i Portugalu živjele multietničke zajednice", kazao je on.

Fondacija "Sarajevo srce Evrope" osnovana je 2013. godine i čini je devet institucija, kulturnih instituta i ambasada sa sjedištem u Sarajevu.