BiH
18

Sarajevo, kao srce Evrope, šalje poruku mira, suživota i solidarnosti u svijet

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sarajevo je domaćin kulturnih, sportskih i edukativnih manifestacija povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. U junu će "oči Evrope", ali i svijeta biti usmjerene ka BiH iz koje će se poslati poruke mira, pomirenja i solidarnosti.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Fondacija "Sarajevo srce Evrope" organizator je manifestacije obilježavanja 100. godišnjice od Početka prvog svjetskog rata. Osnovali su je Francuska ambasada u BiH, Gradsko vijeće Sarajeva te "Mision de Centenaire" iz Pariza, a pridružile su joj se zemlje članice Evropske unije, te kulturne, naučne i sportske organizacije.

"BiH je ponovo preživjela tragediju. Poplave su odnijele živote i napravile veliku štetu. Izražavamo duboko saučešće našim bosanskim prijateljima i stanovništvu ove zemlje koje je pokazalo solidarnost u pomaganju jedni drugima tokom ove katastrofe. Ova podrška koja prevazilazi granice je odličan odgovor solidarnosti gdje su muškarci i žene zajedno radili i pomagali ugroženima ne vodeći računa o identitetu, mjestu življenja ni drugim stvarima. Tako će poruka solidarnosti biti prva koju će ova fondacija promovisati kroz program 'Sarajevo 2014'. Nosimo poruke mira, pomirenja, suživota koje su usmjerene na mlade generacije s pozivom na saradnju, razumijevanje i zajednički život", rekao je Roland Gilles, ambasador Francuske u BiH i počasni predsjednik fondacije "Sarajevo Srce Evrope".

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je ovaj događaj prilika da iz Sarajeva i BiH, nakon tragičnih slika, budu poslane nove slike na kojima će se vidjeti solidarnost našeg stanovništva.

"Nadam se da će biti prikazana slika BiH na kojoj se vidi kako je naše stanovništvo solidarno i kad je tragedija u pitanju ali i ove aktivnosti povodom 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata", rekao je Komšić.

Generalni direktor "Mission du centenaire de la Premiere Guerre mondiale" Joseph Zimet kazao je kako je želja fondacije bila da se Sarajevo proglasi evropskim gradom kulture, ali da to nije bilo izvedeno jer je Evropska unija donijela odluku da grad čija država nije članica EU ne može dobiti to zvanje.

"Ovaj projekt ima isti cilj, a to je stavljanje Sarajeva u fokus kao pravog centra kulture ovim obilježavanjem. Nadamo se da će ljudi Sarajeva biti ponosni na ovaj događaj", rekao je Zimet.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Delegacije Evropske unije podržala je ovaj projekt sa dva miliona eura, od kojih je 930.000 dato fondaciji "Sarajevo Srce Evrope", a ostatak novca je raspodijeljeno na pet organizacija koje su izabrane konkursom.

"EU smatra ovaj projekt vrlo bitnim i trebamo udružiti snage da izgradimo bolju budućnost. Poplave su pokazale šta znači zajedničko djelovanje i duh solidarnosti i nadam se da će taj isti duh biti prisutan tokom odvijanja programa Sarajevo 2014", rekla je Natalia Dianiskovska, šefica Odjela za kulturu Delegacije Evropske unije u BiH.

Pored velikog broja događaja, centralne manifestacije su koncert Bečke filharmonije 28. juna, te biciklistička utrka koja se organizira u saradnji s Tour de Franceom.

"Koncert će biti održan u Vijećnici i očekujemo veliku posjetu. S obzirom na to da je prostor mali, bit će organiziran direktan prenos, ali će biti postavljeni i veliki ekrane u okolini kako bi koncert moglo pogledati što više ljudi", rekla je Jasmina Pašalić, predsjednica Fondacije.

Također, bit će organizovano takmičenje za novu generaciju umjetnika pod nazivom "Share - Too Much History, More Future", zatim koncert Orchestra di Piazza Vittorio, filmske projekcije, izložbe fotografija, te druge sportske i kulturne manifestacije.