Kultura
24

Banja Luka: Otvorena izložba "Slike izgubljenog svijeta"

Piše: M.R.
Izložba "Slike izgubljenog svijeta", fotografije i priče o životu balkanskih Sefarda i okviru aktivnosti organizovanih od strane Fondacije "Sarajevo srce Evrope", otvorena je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Tema izložbe je način života sefardskih zajednica u različitim zemljama na Balkanu krajem 19-og i početkom 20. vijeka i primjenama kroz koje je on prošao.

Izložbu su svečano otvorili ambasadorka Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji su istakli da je ova manifestacija dokaz intenzivnih odnosa koje Španija ima sa Bosnom i Hercegovinom.

"Željeli bismo da nastavimo jačati te odnose u budućnosti. Ovom izložbom se takođe potvrđuje istaknuto prisustvo Jevreja u ovim krajevima", rekla je Maria Aurora.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija dodao je da je ova izložba uvod u promovisanje umjetnosti Španije, ali i Pikasovog djela "Glava čovjeka".

"Ova značajna izložba je pitanje kulture sjećanja na Prvi svjetski rat i mi tome pridajemo veliki značaj, a dragocjena je i kao uvod u nešto što želimo da ostvarimo u budućnosti, a to je da promovišemo jedino Pikasovo djelo koje se nalazi u Bosni i Hercegovini, tačnije u Kozarskoj Dubici, to je djelo Glava čovjeka sa šeširom. Želimo da u budućnosti promovišemo umjetnost Španije", izjavio je Mutabdžija.

Izložbu su povodom obilježavanja stogodišnjice početka I svjetskog rata organizovali ambasada Kraljevine Španije, Jevrejska opština Banja Luka i Kasa Sefarad-Izrael iz Madrida.