Kultura
91

Slike izgubljenog svijeta u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
"Slike izgubljenog svijeta. Fotografije i priče o životu balkanskih Sefarda" naziv je izložbe koja je otvorena večeras u Galeriji Novi hram, u okviru programa obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Organizatori postavke, koja prikazuje način života jevrejskih zajednica u različitim zemljama Balkana krajem 19. i početkom 20. stoljeća, su Ambasada Španije u BiH i Jevrejska zajednica BiH. Pripremio ju je jevrejski kulturni institut Centropa sa sjedištem u Beču, Budimpešti i Washingtonu.

Grčka, Makedonija, Bosna, Srbija, Hrvatska, Bugarska i Turska neke su od zemalja obuhvaćenih na desetak panoa, kojima se uz fotografije i prateći tekst prikazuje svakodnevni život različitih društvenih slojeva Sefarda.

Izložbu je otvorila ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, naglasivši da je Španija, iako je bila neutralna u Prvom svjetskom ratu, odlučila biti dio programa Fondacije "Sarajevo srce Evrope" jer se njime želi poslati poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

"Fotografije prikazane na panelima, koje počinju s 1860. godinom, a završavaju s početkom 20. stoljeća, pokazuju Jevreje Sefarde s područja Balkana, koji su na žalost u 95 posto slučajeva postali žrtve holokausta", kazala je ona.

Direktor za međunarodne i institucionalne odnose pri Centru Sefard Izrael u Madridu Fernando Vara Del Rey naglasio je da ova institucija nije isključivo ni jevrejska ni izraelska, već javna španska institucija čiji je cilj djelovanja širenje jevrejske kulture koja ima fundamentalni značaj za špansku kulturu.

"Sve zemlje prikazane na panelima smo proputovali, te upoznali identitet i potrebe tih ljudi. Uvjerili smo se da je njihova ljubav prema Španiji bezuvjetna i duboka", naglasio je on.

Izložba će biti otvorena do 28. juna, nakon čega će biti predstavljena publici u Banjoj Luci.