{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada SAD: Zabrinuti smo zbog odluke Vlade RS

18.4.2014. u 16:19
28
169
Ambasada SAD: Zabrinuti smo zbog odluke Vlade RS
28
Ambasada SAD: Zabrinuti smo zbog odluke Vlade RS
Ambasada SAD-a
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog jučerašnje odluke Vlade Republike Srpske (RS) o vršenju provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.
Navode da još uvijek nisu imali priliku vidjeti tekst odluke.

"Zabrinuti smo jer nam se ova odluka čini kao jednostrana, nekonstrukivna aktivnost od strane RS po pitanju prebivališta. Prebivalište je osjetljivo pitanje koje je regulisano državnim zakonom. Prebivalište je osjetljivo pitanje koje je regulisano državnim zakonom", kazali su Klix.ba u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu, te dodali:

"Mi podržavao kontinuirane napore da se pronađe rješenje ovog pitanja na državnom nivou i apelujemona bh. zakonodavce da u svom radu na postizanju koncenzusa o bilo kojim amandmanima na Zakon o prebivalištu kojeg smatraju potrebnim vode računa o građanskim pravima koja su zagarantovana državljanima BiH".

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je jučer da ova odluka ima privremeni karakter, a usvojena je, navela je Cvijanović, jer se ne može čekati kako bi se vidjela sudbina zakona o prebivalištu, bilo da je riječ u RS ili na nivou BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je najoštrije osudio Odluku Vlade bh. entiteta RS. On je kazao da OHR mora suspendirati takvu antidaytonsku odluku. Koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić izjavio je za Klix.ba da je donošenjem ove odluke vlast RS napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: