vijesti
16

Izetbegović: OHR mora suspendirati antidaytonsku odluku Vlade RS o prebivalištu

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najoštrije osuđuje Odluku Vlade bh. entiteta Republika Srpska (RS) kojom se protivustavno i protivzakonito uređuje oblast prijave i odjave prebivališta.
Izetbegović: To je antidaytonska odluka
Izetbegović: To je antidaytonska odluka
Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je jučer da je entitetska vlada donijela odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a. Odluka ima privremeni karakter, a usvojena je jer se, kako je rekla premijerka RS, ne može čekati kako bi se vidjela sudbina zakona o prebivalištu, bilo da je riječ u RS ili na nivou BiH.

"Ova odluka je antidaytonska sa očiglednom namjerom diskriminirajuće primjene, a u cilju nastavka i legalizacije etničkog čišćenja i genocida provedenog na teritoriji entiteta RS. Regulisanje prijave i odjave prebivališta mora biti uređeno u skladu sa Ustavom BiH i Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i u isključivoj je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Donošenjem ove odluke, koja je u apsolutnoj suprotnosti sa postojećim državnim Zakonom o prebivalištu, Vlada entiteta RS je najgrublje prekršila Dejtonski mirovni sporazum, na šta mora reagirati Visoki predstavnik u skladu sa Aneksom 10 tog sporazuma", saopćio je Izetbegović.

Lažno se pozivajući na razloge sigurnosti, dodao je Izetbegović, Vlada entiteta RS je ovom odlukom dala policiji entiteta RS odriješene ruke da krši zagarantovana prava povratnika i ugrožava njihovu sigurnost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će, kako je najavljeno, u skladu sa svojim ovlaštenjima, učiniti sve što je potrebno da bi se ova odluka stavila van snage.

"S obzirom da se radi o grubom kršenju odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović očekuje od visokog predstavnika da navedenu odluku odmah suspendira, u skladu sa svojim obavezama i ovlastima", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Izetbegovića.

Koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić izjavio je za Klix.ba ranije da je donošenjem ove odluke vlast RS napravila ozbiljan korak ka narušavanju mira u BiH.