BiH
75

Ambasada SAD-a nakon odluke NSRS: Donijeti zakon o državnim praznicima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jasno nam je da su praznici osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini. Žalosno je da lideri koriste ovu temu u svrhu političkog taktiziranja, a ne da bi riješili pitanje različitih interesa svojih birača, rečeno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH nakon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili Odluku o raspisivanju referenduma o Danu tog entiteta.

"Poštivanje vladavine prava svih u BiH od presudne je važnosti za demokratski proces, jer bez tog važnog pravnog okvira i stabilnosti koju on nudi, poduzimanje drugih mjera za rješavanje ekonomskih i političkih problema s kojima se zemlja suočava će biti još teže", smatraju.

Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma i stoga su njegove presude konačne, obavezujuće i moraju se poštovati.

Iz Ambasade SAD-a su apelirali na sve strane da nastave pregovore o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima koji će biti prihvatljiv u okviru postojećeg pravnog okvira.

Naime, referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Ova odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagirajući na apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa Ustavom.