BiH
11

Ustavni sud BiH danas razmatra da li je RS sprovela odluku o usklađivanju Zakona o praznicima s Ustavom

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ustavni sud BiH će na današnjoj plenarnoj sjednici razmatrati da li je Republika Srpska izvršila raniju odluku tog suda, kojim je trebala Zakon o praznicima tog entiteta uskladiti sa Ustavom BiH, odnosno njegov član 3b.

Očekuje se da će sudije Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici konstatovati da Republika Srpska nije sprovela odluku suda koja je donesena krajem prošle godine.

Iako je Republika Srpska imala rok od šest mjeseci za implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, to se nije dogodilo. U međuvremenu je entitet RS sproveo referendum na kojem su pitali građane da li su za to da se 9. januar obilježava kao Dan entiteta. Više od 99 posto građana izjasnilo se da podržavaju obilježavanje Dana RS-a 9. januara.

Ukoliko Ustavni sud BiH danas utvrdi da je Republika Srpska ignorisala odluku suda, bit će doneseno rješenje o neizvršenju odluke, koje će potom biti proslijeđeno Tužilaštvu BiH.

Ipak, i prije rješenja Ustavnog suda BiH Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o odgovornosti određenih osoba zbog provođenja referenduma koji je bio zabranjen u entitetu Republika Srpska.

Poziv na saslušanje dobio je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, ali još uvijek nije poznato gdje će i kada biti saslušan.

S obzirom na ignorisanje odluke Ustavnog suda u narednom periodu očekuje se reakcija nadležnih institucija BiH prema nadležnima u Republici Srpskoj, što podržava i međunarodna zajednica.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je krajem prošle godine na apelaciju predsjedavajućeg Presjedništva BiH Bakira Izetbegovića donio odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a te je naređeno usaglašavanje tog zakona s Ustavom BiH.