BiH
140

Ambasada SAD-a upozorava: Referendum u RS-u prijetnja sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odlučio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Klix.ba kako nije u interesu građana RS-a da njihovi lideri nastave aktivnosti u vezi s ovim referendumom.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH podsjetili su da je Ured visokog predstavnika (OHR) jasno stavio do znanja da bi održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar, na kojem se postavlja pitanje na koje je odgovor već dao Ustavni sud BIH, bio suprotan Ustavu BiH.

Dodaju da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluke ovog suda su konačne i obavezujuće te se moraju poštovati.

Ističu da je poštivanje načela zakonitosti od svih u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja za demokratski proces, dodajući da je bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža nemoguće rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava.

"Praznici i njihovo obilježavanje važan su dio svake kulture. Umjesto što nastavljaju sa neustavnim referendumom, lideri bi trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana. Na referendum će se potrošiti dragocjena sredstva, a pritom neće biti napretka po ovom pitanju. Nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima prihvatljivom u sklopu sadašnjeg zakonskog okvira ništa ne košta, a, uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate", kazali su nam iz Ambasade SAD-a.

Kako kažu "nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti vezane za ovaj referendum, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine".

Podsjećamo, odluka o referendumu uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa državnim ustavom.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".