Kriminalna grupa Luke Bojovića
0

Ambasada BiH u Madridu nema informacije o hapšenju bh. državljana

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Ambasadi BiH u Madridu za sada nemaju informacije o hapšenju osoba iz BiH u Španiji koja se dovode u vezu sa kriminalnom grupom Luke Bojovića, rekao je Srni prvi sekretar u Ambasadi BiH Dejan Mačković.

Direktor Policije Srbije Milorad Veljović potvrdio je večeras da je u Španiji uhapšeno 15 osoba povezanih sa Bojovićevom kriminalnom grupom, a mediji prenose da su ova lici porijeklom iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Među uhapšenima su Bojevićev brat Nikola i supruga Barbara, a tom prilikom je pretreseno oko 20 stanova i preduzeća u Alikanteu i Las Palmasu.

Akciju su izele sigurnosne službe Srbije, Uprava kriminalističke policije i policija Španije, u nastavku rasvjetljavanja krivičnih djela za koja se sumnjiči Bojovićeva grupa.

Organizovana kriminalna grupa, osim za likvidacije, sumnjiči se i za pranje novca i prodaju narkotika iz Južne Amerike preko Španije ka Zapadnoj Evropi.

Španska policija uhapsila je u februaru u Valensiji Bojovića, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Bojović, Milisavljević i Petrić trenutno u zatvoru u Španiju čekaju ekstradiciju u Srbiju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal označilo je Bojovića kao vođu "zemunskog klana", kriminalne grupe na čije je čelo stao marta 2003. godine, poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i policijske akcije "Sablja", u kojoj su ubijeni prethodni šefovi grupe Dušan Spasojević i Mile Luković.

Iz Srbije je pobjegao juna 2010. godine nakon što su uhapšeni Sretko Kalinić i Miloš Simović, poslije njihovog međusobnog obračuna u Zagrebu.

Bojović je pravosnažno osuđen na 14 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i na osam mjeseci zbog falsifikovanja ličnih dokumenata. U odsustvu mu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Milisavljević je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih djela koje je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, također, pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset mjeseci nakon što je pobjegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.