Regija
0

U Španiji uhapšeni dileri koji su finansirali "zemunski klan"

SRNA
LUka Bojović među uhapšenima (Foto: Blic.rs)
LUka Bojović među uhapšenima (Foto: Blic.rs)
Španska policija otkrila je mrežu dilera droge osumnjičene da finansira mafijašku organizaciju "zemunski klan", optuženu za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

"Tokom operacije uhapšeno je 25 osoba, među kojima 17 na području Las Palmas i osam na području Alikantea", saopštila je danas španska policija.

Agenti nacionalne policije otkrili su organizaciju koja finansira "zemunski klan", zahvaljujući proizvodnji marihuane na tri plantaže na Kanarskim ostrvima i zaplijenila više od 700 stabljika marihuane, prenosi Blic.

Tokom operacije u dvije banke pronađena je i zaplijenjena suma od 840.000 eura. Pronađeni su i luksuzni satovi, kokain i "relevantni dokumenti". Policija je kod Alicantea u Valenciji u februaru uhapsila Vladimira Milisavljevića, koji je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora.

Policija je uhapsila i Luku Bojovića, aktuelnog šefa "zemunskog klana". Bojović se u Španiji krio od 2010. godine kada je u Zagrebu uhapšen Sretko Kalinić, koji ga je potom optužio za brojna krivična djela.

Bojoviću je Španija od ranije bila baza za kriminalne poslove. U Španiji je pod svojim okriljem čuvao odbjegle pripadnike "zemunskog klana", poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, i odatle je rukovodio kriminalnim poslovima. Pod njegovom zaštitom bili su i Kalinić i Miloš Simović, koji je uhapšen 2010. godine nekoliko dana poslije Kalinića, a čuvao je i Vladimira Milisavljevića.

Njihova relacija tokom skrivanja bila je Srbija - Crna Gora - Hrvatska - Španija.

U Španiji je živjela i Bojovićeva supruga Barbara Bojović. Ona i Bojovićev brat Nikola uhapšeni su Kanarskim ostrvima, a prije nedjelju dana pušteni su na slobodu.