Kantonalni sud u BiHaću
2

Almir Šabančević proglašen krivim za zločine u Velikoj kladuši

FENA
Kantonalni sud u Bihaću proglasio je Almira Šabančevića krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima 1995. godine u Velikoj Kladuši i osudio ga na osam godina zatvora. Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić obrazlažući presudu kazao je kako je optužba tokom suđenja izvan svake sumnje uspjela dokazati da je Almir Šabančević 19. jula 1995. u naselju Johovica učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Kako stoji u presudi, Šabančević je zarobljenike Sulejmana Muslića, Senada Mujkića, Nihada Dizdarića i Zaima Jusića fizički zlostavljao tukući ih šakama, nogama, kundakom i cijevi od automatske puške.

"Potom je zarobljenika Nihada Dizdarića izdvojio iz vrste u kojoj su stajali zarobljenici i iz automatske puške u njega ispucao nekoliko metaka, nakon čega je Dizdarić preminuo na licu mjesta", rekao je sudija Hodžić.

Pri odmjeravanju kazne, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću cijenilo je kao olakšavajuće okolnosti protok vremena od počinjenja zločina, zdravstveno stanje optuženog, njegovu trenutnu materijalnu situaciju, a kao otežavajuću okolnost cijenilo je okolnosti zločina.

U kaznu Šabančeviću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne od aprila 1996. do oktobra 2002. godine.

Šabančevića je Kantonalni sud u Bihaću 1997. osudio na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, a do pravosnažnosti presude, Šabančević će ostati na slobodi.

Sud u Bihaću je ocijenio da nema razloga za pritvor jer se tokom cijelog postupka Šabančević uredno odazivao na pozive, javlja BIRN - Justice Report.