Posjeta Australiji
0

Alkalaj ugovara izvoz montažnih kuća

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je sa ministrom odbrane Australije Stivenom Smitom o potencijalnom izvozu montažnih kuća iz BiH, jer australijska vojska ima izraženu potrebu za ovim proizvodom.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da su ministri, između ostalog, razgovarali o misijama dvije zemalja u Afganistanu, napretku BiH ka članstvu u NATO, te djelovanju BiH u Savjetu bezbjednosti UN.

Alkalaj je u razgovoru sa australijskim ministrom za socijalna pitanja, porodicu i aboridžanska pitanja Dženi Maklin akcenat stavio na pitanje Sporazuma o socijalnom osiguranju, čiji je Nacrt BiH dostavila Australiji 2007. godine.

Taj sporazum, koji bi dozvoljavao uvezivanje radnog staža i uživanje australijske penzije i u BiH, primarna je tema za više od 70.000 građana BiH koji žive i rade u Australiji. 

Alkalaj je potencirao interes ovih građana da bude sklopljen sporazum, što bi bilo od obostranog interesa. 

Ministar inostranih poslova BiH sastao se i sa ministrom trgovine Australije Kregom Emersonom sa kojim je razgovarao o unapređenju trgovinske razmjene između BiH i ove zemlje, posebno o izvozu iz BiH u Australiju.

Alkalaj je ministra Emersona upoznao sa predstojećim Sarajevo biznis forumom, te zamolio da australisjke diplomate u evropskim zemljama posjete ovaj skup i informišu australijske investitore o interesantnim projektima.
Ministar Alkalaj je danas govorio na Institutu za međunarodne odnose Australije o temi uspjeha i propusta Dejtonskog sporazuma.