Saradnja i unapređenje odnosa
0

Sven Alkalaj ide u zvaničnu posjetu Australiji i Novom Zelandu

Sarajevo-x.com
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj boravit će od 30. januara 2011. godine u zvaničnoj posjeti Australiji i Novom Zelandu. Radi se o prvoj posjeti iz Bosne i Hercegovine na ministarskom nivou u svojstvu "zvaničnog gosta Vlade Australije" (najviši mogući nivo posjete na ministarskom nivou) još od 1994. godine, te o prvoj zvaničnoj posjeti Novom Zelandu.

U okviru zvanične posjete Australiji, ministar Alkalaj će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Australije Kevinom Ruddom, ministrom trgovine Australije Craigom Emersonom, ministricom za porodicu, javnu službu i domorodačka pitanja Australije Jenny Macklin, ministrom odbrane Australije Stephenom Smithom, ministrom za imigraciju Australije Chrisom Bowenom, članom Parlamenta Australije porijeklom iz BiH Edom Husicem i bivšim zamjenikom premijera Australije i sadašnjim ambasadorom ove zemlje pri Svetoj Stolici Timom Fischerom.

Alkalaj će prisustvovati svečanom ručku u Parlamentu Australije koji će se održati u organizaciji novoobnovljene Australsko-bosanskohercegovačke Parlamentarne grupe kojem će prisustvovati 15 članova Parlamenta Australije.

Sven Alkalaj će se sastati i sa predsjednikom Zakonodavnog vijeća Parlamenta australijske savezne države Victorije (gornji dom) Bruceom Atkinsom, predsjedavajućim Zakonodavne skupštine (donji dom) Parlamenta Victorije Kenom Smithom, predsjedavajućim Komisije za multikulturalizam savezne države Victoria Hakanom Akyolom, a predviđeni su sastanci i sa drugim predstavnicima vlasti ove savezne države, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U okviru posjete Australiji ministar vanjskih poslova će održati govor na Institutu za međunarodne odnose Australije, te govor u Centru za evropske studije Nacionalnog univerziteta Australije. Posjetit će Bosanski kulturni centar u Sydneyu gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja Škole na bosanskom jeziku. U Melbourneu će se sastati sa bh. građanima i predstavnicima njihovih organizacija. Također, prisustvovat će svečanom prijemu u Ambasadi BiH u Canberri na koji je svoj dolazak potvrdio veliki broj predstavnika vlasti Australije i diplomatskog kora, a na koji su pozvani i svi građani porijeklom iz naše zemlje.

Tokom zvanične posjete Novom Zelandu Alkalaj će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Murrayom MyCullyom. Posjetit će Parlament Novog Zelanda i održati govor u Institutu za međunarodne odnose Novog Zelanda, te se sastati sa građanima BiH u Aucklandu i prisustvovati prijemu u Dalmatinskom kulturnom društvu.

Teme koje će biti zastupljene tokom ovih susreta, između ostalih su: unapređenje sveukupnih odnosa BiH s jedne i Australije i Novog Zelanda sa druge strane; saradnja na multilateralnom planu s fokusom na nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, status bh. dijaspore u Australiji i na Novom Zelandu, unapređenje trgovinske saradnje s fokusom na povećanje izvoza iz BiH, konzularna pitanja bitna za građane BiH, parlamentarna saradnja i usvajanje rezolucija od interesa za BiH u parlamentima Australije i Novog Zelanda.