Prva ministarska
0

Alkalaj počeo zvaničnu posjetu Australiji i Novom Zelandu

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj započeo je zvaničnu posjetu Australiji i Novom Zelandu.

Ovo je prva ministarska posjeta iz Bosne i Hercegovine u svojstvu zvaničnog gosta Vlade Australije (Guest of Government Visit) od 1994. te prva posjeta Novom Zelandu u tom svojstvu.

Ministar Alkalaj se susreo sa zvaničnicima iz Kabineta premijera savezne države Viktorije s kojim je razgovarao o pitanjima vezanim za našu dijasporu u Australiji. Nakon ovih razgovora, Alkalaj se pridružio tradicionalnom bosansko-hercegovačkom druženju koje se svake godine poslednjeg vikenda u januaru održava u Melbournu, a na kojem se okuplja veliki broj građana iz svih dijelova naše zemlje.

Ovu priliku ministar Alkalaj je iskoristio za razgovore s našim građanima, te za kratko obraćanje u kojem im je između ostalog čestitao na njegovanju kulture i tradicije Bosne i Hercegovine.

Alkalaj je potom izvjestio naše građane o predstojećim susretima koje će imati s članovima Vlade Australije, te se obavezao da će na svim nivoima razgovarati o pitanjima od interesa za bh. dijasporu u Australiji.

Uslijedio je susret s Hakanom Akyolom, direktorom Komisije za multikulturalizam Viktorije koja se bavi pitanjima dijaspore i odnosa u etničkim zajednicama. U toku razgovora fokus je stavljen na pomoć koju ova Komisija može pružiti našim građanima u Australiji, kako po pitanju grantova za njihove organizacije u Australiji, tako i u vezi pomoći u održavanju veza sa domovinom.

Za ponedjeljak, 31. januar, predviđeno je Alkalajevo gostovanje u jutarnjem programu ABC TV, najgledanije tv emisije u Australiji, a potom će biti održan sastanak s Kolegijem Parlamenta savezne države Viktorija.

Nakon ovih sastanaka predviđen je odlazak na Novi Zeland, gdje će Alkalaj imati susrete u Parlamentu Novog Zelanda, susresti se s našim građanima, održati predavanje na Institutu za međunarodne odnose Novog Zelanda, te se sastati s ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda.

Alkalaj će, nakon zvanične posjete Novom Zelandu, nastaviti zvaničnu posjetu Australiji susretima sa šest ministara u Vladi Australije, uključujući ministra vanjskih poslova, brojnim članovima Parlamenta, te održati predavanja na Institutu za međunarodne odnose Australije i Institutu za evropske studije, saopćeno je iz MVP-a BiH.