Qazimi
0

"Albanija će otvoriti ambasadu u Sarajevu"

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić sastala se danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Albanije za BiH sa sjedištem u Zagrebu Pellumbom Qazimijem.

Tokom sastanka Trišić-Babić je informirala ambasadora Qazimija o političkoj situaciji u BiH te trenutnim napretkom naše zemlje kada su u pitanju evroatlantske integracije i ispunjavanje uvjeta za viznu liberalizaciju sa EU.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, posebno je istaknula opredijeljenost BiH za razvoj i unapređenje svestranih bilateralnih odnosa i saradnje sa Albanijom.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, i u tom smislu saradnji BiH i Albanije, ocijenila je da je pravi trenutak za njeno intenziviranje, te da je veoma bitno da se stavovi zemalja regiona usaglase kako bi region govorio kao jedna cjelina, što bi svakako imalo pozitivnog odjeka u Briselu, posebno u finalnim fazama približavanja evroatlantskim integracijama.

Ambasador Qazimi je ocijenio dobrom saradnju dviju zemalja te da je u narednom periodu potrebno poduzeti dodatne korake kako bi odnosi BiH i Albanije bili dodatno unaprijeđeni.

S tim u vezi informirao je zamjenicu ministra Trišić-Babić da će do kraja 2010. godine Albanija, u okviru plana otvaranja tri nove ambasade, otvoriti i ambasadu u Sarajevu, te da je to prije svega razlog njegove posjete glavnom gradu BiH.

Zamjenica Trišić-Babić je izrazila zadovoljstvo zbog ove vijesti i žaljenje zbog činjenice da BiH trenutno nema ambasadu u Tirani, te izrazila nadu da će se to u što skorije vrijeme promijeniti.

Također, uputila je poziv ministru vanjskih poslova Albanije da posjeti BiH.

Razmijenjena su i mišljenja o trenutnoj situaciji u regionu, s posebnim osvrtom na nedavne izbore u Republici Hrvatskoj.

Razgovarano je i o iskustvima Albanije kada je u pitanju približavanje NATO-u, te je tom prilikom ambasador Qazimi izrazio spremnost Albanije, kao punopravne članice NATO-a, za razmjenu iskustava i saradnju sa BiH na tom polju.